Bel 088 585 85 85 Contact

Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Verhalen van slechtzienden en blinden

"Braille gaf me mijn zelfstandigheid terug"

03-01-2022 - 17:02 | 0 Reacties
Marga Janse is slechtziend en heeft eind november haar revalidatietraject bij Visio Het Loo Erf afgerond. Speciaal voor Wereld Braille Dag op 4 januari heeft zij haar eigen kennismaking en ervaringen met het puntjesschrift op papier gezet.

 

 
Lees verder

“De taststok heeft mij veel zelfstandigheid gegeven”

06-10-2021 - 11:18 | 0 Reacties
“Het is verrassend hoe positief mensen op je reageren als je met de taststok loopt.” Tiba is 15 jaar, woont in Scheveningen en heeft een visuele beperking. Ze heeft geleerd met de taststok te lopen. Sinds een paar maanden loopt ze er zelfstandig mee naar school. “Ik kan het iedereen echt aanraden: als je een taststok nodig hebt, aarzel dan niet en leer ‘m te gebruiken. Het heeft mij veel zelfstandigheid gegeven.”

 
Lees verder

Stage lopen, studeren, een bijbaan; een behoorlijk druk leven!

13-09-2021 - 16:40 | 0 Reacties
Milou is 17 jaar en woont samen met haar tweelingbroer, moeder en hond in Haarlem. Ze zit op het Nova college en volgt een 3-jarige opleiding Marketing en Communicatie. Ze loopt stage bij Koninklijke Visio in Huizen op het hoofdkantoor.

 
Lees verder

Plotseling blind worden hakte erin, maar Jos gaat weer volop de deur uit

28-05-2021 - 12:04 | 0 Reacties
“Mijn ervaringen met Koninklijke Visio zijn heel positief”, vertelt Jos Aarts. “Dat ik bijvoorbeeld heb geleerd hoe ik mijn telefoon kan gebruiken door ertegen te praten en een sprekende thermostaat in huis heb gekregen, heeft mijn leven makkelijker gemaakt. En ik heb onder begeleiding van Visio geleerd weer in mijn eigen stad te lopen. Dat is heel waardevol, zeker als je ziet hoe ik eraan toe was.”

 

 
Lees verder

Het moment van (h)erkenning

04-03-2021 - 15:02 | 0 Reacties
Een verhaal van Hanneke Bark, Ambulant Ondewijs Begeleider bij Koninklijke Visio, en haar leerling Mees.

 
Lees verder

Ervaringsdeskundigheid; inzet van ex-cliënten die ertoe doet

18-01-2021 - 09:33 | 0 Reacties
Ervaringsdeskundigheid is de inzet van intrinsieke kennis van ex-cliënten. Het zijn mensen met maatschappelijke betrokkenheid die hebben ervaren dat met elkaar praten helpt. Ervaringsdeskundigen vormen een meerwaarde voor het advies en revalidatieprogramma van Visio.

 
Lees verder

Waarom hulp vragen? Te veel redenen om op te noemen!

11-12-2020 - 14:45 | 0 Reacties
Mijn naam is Henrike van den Langenberg. Ik ben 46 jaar, getrouwd met Bart. We hebben drie kinderen (15 jaar en 17 jaar (tweeling)) en twee honden . Een van de twwe honden is mijn geleidehond, Reya. Ik heb de ziekte van Stargardt (JMD) en ben bekend met een caveneus hemangioom op de hersenstam ter hoogte van het zicht en gehoor.

 
Lees verder

Ervaringsdeskundigheid: inzet van ex-cliënten die er toe doet

23-10-2020 - 18:48 | 0 Reacties
“Ervaringsdeskundigheid is de inzet van intrinsieke kennis van ex-cliënten. Mensen met maatschappelijke betrokkenheid die hebben ervaren dat met elkaar praten helpt. Een meerwaarde voor het advies en revalidatieprogramma van Visio.”

 
Lees verder

Audiodescriptie bij Wie is de Mol? laat ons écht meedoen

23-10-2020 - 10:21 | 0 Reacties

Een gefronste blik of deelnemers die een belangrijk bord voorbijlopen: voor kijkers van Wie is de Mol? zijn dit de essentiële aspecten die dit succesprogramma zo verslavend spannend maken. Maar wat als je dit niet kunt zien? Dan kun je audiodescriptie oftewel beeldbeschrijving inschakelen. 
Lees verder

Met zorg op afstand levert Visio maatwerk

07-10-2020 - 10:27 | 0 Reacties
Opeens was daar het coronavirus, met alle maatregelen die erbij hoorden. De impact op de dagelijkse gang van zaken was enorm. Ook bij Koninklijke Visio. Is de zorg en ondersteuning toegankelijk te houden? Ja, luidde het overtuigende antwoord. Sommige digitale noodoplossingen blijken zelfs blijvertjes.
 

 
Lees verder

Verhaal Lisa (5): Met vertrouwen de toekomst tegemoet

14-09-2020 - 10:22 | 0 Reacties
Al snel na haar geboorte merkt Erwin Ackermans dat zijn dochter Lisa (5) slecht ziet. Jaren van onderzoek en onduidelijkheid volgen. Met de hulp van Koninklijke Visio komt er een einde aan veel onzekerheid. Bij zowel vader als dochter.

 
Lees verder

Jobcoaching Visio aan blinde medewerker: "Meer vrijheid door minder grip"

16-07-2020 - 10:04 | 0 Reacties
Saskia is sinds 2011 volledig blind. In haar werk liep ze steeds meer tegen haar grenzen aan. Met een jobcoachtraject van 10 maanden dat ze doorliep met een adviseur arbeid van Koninklijke Visio is zij weer helemaal klaar om duurzaam inzetbaar aan de slag te gaan.

 
Lees verder

Leeservaringen en boekentips

12-05-2020 - 15:37 | 0 Reacties
In coronatijd hebben we misschien wel meer tijd om te lezen of naar podcasts te luisteren. Lezen kent verschillende vormen, kan op verschillende plaatsen en kan gaan over ontelbaar veel verschillende onderwerpen. Vier ervaringsdeskundigen delen via dit blog hun leestips en leeservaringen. Heeft u een aanvulling of tip? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina.

 
Lees verder

Gemakkelijker dan je zou denken: revalidatie op afstand voor blinde/slechtziende mensen

30-04-2020 - 11:56 | 0 Reacties
"Vervolgens gebeurde Corona. Mijn laatste dag bij Visio Het Loo Erf, voor de quarantaine, was 13 maart."

 
Lees verder

Easier than One Might Think: distance Rehabilitation for the Blind/Visually Impaired

30-04-2020 - 11:56 | 0 Reacties
Then, Corona happened. My last day at Visio Het Loo Erf , before quarantine, was 13 March. I remember thinking that we would be quarantined for a while, so, I made sure to bring home my learning materials.

 
Lees verder

Ervaringsdeskundigen ten tijde van de corona

22-04-2020 - 11:51 | 0 Reacties
Andy Jobben, Marcel Aalbers, Gretha Dijkstra, Silvia Damstra en Thea Bijleveld ervaringsdeskundigen bij Visio in Leeuwarden delen hun ervaringen uit de praktijk ten tijde van corona.

 
Lees verder

Zelfstandig op pad: tips voor herkenning op straat

25-03-2020 - 13:51 | 0 Reacties
Hoe weet u of u de juiste afstand aanhoudt tot een ander persoon? Zonder herkenning kunnen andere mensen niet aan u zien dat u een visuele beperking hebt. Het is daarom belangrijk om herkenbaar te zijn als slechtziende.

 
Lees verder

Boodschappen doen met visuele beperking: tips voor de winkel en online

25-03-2020 - 13:47 | 0 Reacties
Als u gewend bent om zelf boodschappen te doen en hulp te krijgen van het personeel van de supermarkt dan is dat door de 1,5 meter afstand lastig . Hierbij een aantal tips van onze professionals om zelf te winkelen of uw boodschappen online te bestellen.

 
Lees verder

Contacten met anderen onderhouden

25-03-2020 - 13:39 | 0 Reacties
Landelijk is er verzocht om sociale contacten zo veel mogelijk te vermijden. Het kan zijn dat u daardoor hele dagen thuis verblijft zonder contact te hebben met andere mensen. Hoe blijft u wél in contact met anderen? We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet.


 
Lees verder

Tijdsbesteding voor thuiszitters

25-03-2020 - 13:37 | 0 Reacties
Doordat we verzocht zijn om thuis te blijven kan verveling ontstaan. De dagelijkse of wekelijkse klussen raken al snel op. Dus op zoek naar alternatieven. Wellicht ook een mooie kans om nieuwe dingen op te pakken, zoals spelletjes en gitaar leren spelen op het gehoor en luisterboeken luisteren. Soms worden deze zelfs gratis aangeboden.


 
Lees verder

In beweging en balans blijven in onzekere tijden

25-03-2020 - 13:34 | 0 Reacties
Wilt u toch lekker in beweging blijven? Er zijn verschillende platforms waar oefeningen te vinden zijn die u gemakkelijk thuis of in uw tuin kunt doen. Ook zijn er platforms om bijvoorbeeld gratis meditaties mee te doen.

 
Lees verder

Rinne Oost 2.0 ontdekken door te denken in mogelijkheden

24-03-2020 - 14:43 | 0 Reacties
Dat hij het Syndroom van Usher heeft, kwam als een donderslag bij heldere hemel voor Rinne Oost. In een interview vertelt hij over een emotionele moeilijke periode, hoe hij weer in beweging is gekomen en nu vooral kijkt naar alle mogelijkheden die er zijn.

 
Lees verder

Rode kool en bal gehakt

03-02-2020 - 15:59 | 0 Reacties
Ralf werkt al 20 jaar bij Visio en is zelf blind. Hoe vanzelfsprekend is het dat je kookt als je slechtziend of blind bent?

 
Lees verder

Marcel van der Pol gaat uit van zijn eigen kracht na visuele beperking door herseninfarct

01-11-2019 - 11:46 | 0 Reacties
?Marcel van der Pol krijgt een herseninfarct door een bloedprop in een nekslagader. Door het zuurstoftekort  zijn de hersenen niet langer in staat de visuele prikkels goed te verwerken.In dit interview vertelt Van der Pol hoe belangrijk revalidatie bij Visio voor hem is geweest, hoe mensen op zijn visuele beperking reageren en wat hij nog zelf kan doen na het herseninfarct. 

 
Lees verder

Giovanni vertelt over zijn revalidatie

24-10-2019 - 15:59 | 0 Reacties
Toen bij mij vorig jaar december de ziekte van Leber werd geconstateerd, ben ik door mijn arts doorgestuurd naar Visio het Loo Erf voor intensieve revalidatie. Tijdens mijn eerste week op Visio Het Loo Erf zijn mijn revalidatiedoelen vastgesteld. Mijn revalidatiedoelen zijn gericht op het krijgen van zoveel mogelijk zelfstandig-heid in mijn leven.

 
Lees verder

Kleinkunst van grote klasse project musiceren participeren

24-10-2019 - 14:33 | 0 Reacties
Charlotte Glorie treedt regelmatig op met haar eigen kleinkunst programma. Zij is van jongs af aan blind en gewend om alles op het gehoor te doen. Jorien Habing interviewde haar met betrekking tot het muziek maken en haar visuele beperking.

 
Lees verder

Aisha en haar witte stok

14-10-2019 - 16:25 | 0 Reacties
Op 15 oktober is het Dag van de Witte Stok, de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor verkeersdeelnemers met een visuele beperking. In het kader van deze dag spreekt Koninklijke Visio met Aisha Arif, een dame van 23 met een bijzondere drive in het leven. Aisha is zeer slechtziend, maar laat zich daardoor niet belemmeren in de dingen die ze wil bereiken. “Als ik er tegenaan loop, dan ga ik er toch omheen?”. Een doorzetter in hart en nieren.

 
Lees verder

Hoe de roltaststok de wereld van Bea groter maakt

14-10-2019 - 11:07 | 0 Reacties
"Ik dacht eigenlijk dat ik het wel afkon zonder witte stok", vertelt Bea Sibon (65). "Een stok voelde als een achteruitgang. Dan ben je immers zichtbaar slechtziend. Daar moest ik me overheen zetten, maar ik ben zo blij dat ik dat heb gedaan. Het omgekeerde is namelijk waar: met mijn roltaststok kan ik zoveel meer!"

 
Lees verder

Live vanuit de blindentribune in JC ArenA: Ajax – Fortuna Sittard

01-10-2019 - 15:37 | 0 Reacties
Woensdag 25 september was het zover: een nieuwe plek voor de "blindentribune" tijdens een wedstrijd van Ajax. Tribune staat tussen aanhalingstekens, want voor 14 man hoeft natuurlijk geen heel stadiondeel te worden gereserveerd. Zou ook wel wat veelgevraagd zijn, aangezien alle thuiswedstrijden van Ajax tot en met de winterstop stijf zijn uitverkocht. Toch is het meteen de grootste blindentribune van Nederland

 
Lees verder

Een bril… en dan? Over brilgewenning bij Visio

27-09-2019 - 15:28 | 0 Reacties
Dorathé Poels, moeder van Juul, vertelt over de begeleiding die vanuit Visio geboden is rondom de brilgewenning van haar zoon. “Het heeft hem echt wat opgeleverd.”

 
Lees verder

“Op hoge leeftijd zelf braille leren? Dat kan best”

24-09-2019 - 17:37 | 0 Reacties
“Wat ik oudere mensen zou adviseren over het aanleren van braille? Luister vooral niet naar wat er soms over beweerd wordt”, stelt braillelezer Jacques Verdonck. “Want het zou voor oude mensen niet meer te doen zijn om de puntjes goed te leren voelen. Nou, mijn ervaring is anders.” En Verdonck kan het weten. Want hij, 75 jaar oud, is anderhalf jaar geleden gewoon aan de Braille Zelfstudie begonnen en er inmiddels aardig bedreven in. “En die cursus is perfect, moet ik zeggen.”

 
Lees verder

Hoe de slechtziende Ria Verveer zelfstandig op pad gaat

06-09-2019 - 16:37 | 0 Reacties
Nadat het zicht van Ria Verveer in korte tijd snel achteruit ging, kwam ze bij Visio. Mobiliteit stond bovenaan haar prioriteitenlijstje. Ze wilde zelfstandig op pad kunnen gaan, bij vriendinnen op bezoek kunnen. "Ik ben altijd een zelfstandige vrouw geweest", vertelt ze in een interview. "Hulp vragen is ineens heel belangrijk, maar daar had ik wel moeite mee. Ik heb bij Visio geleerd om daar anders naar te kijken. Ik ontdek zoveel nieuwe mogelijkheden."

 
Lees verder

Recensie kinderboek: "Mijn ogen zijn jouw ogen, dagboek van een geleidehond”

08-07-2019 - 10:01 | 0 Reacties
Rino helpt zijn baasje om zelfstandig aan het leven deel te nemen. Deze hond is de hoofdpersoon in het kinderboek “Mijn ogen zijn jouw ogen, dagboek van een geleidehond”. Julius Schellens – zelf blind – en illustrator Ruth Wielockx vertellen op het niveau van een achtjarige wat er allemaal bij komt kijken om geleidehond te worden en te zijn. Maar ook na die leeftijd is het een leuk boek om te lezen of door te kijken.

 
Lees verder

Op latere leeftijd blind of slechtziend? In Zienswijs hoor je wat wél kan

04-07-2019 - 08:00 | 0 Reacties
Als je slechter gaat zien op later leeftijd dan staat je wereld soms op zijn kop. Dingen die heel gewoon zijn, worden ineens lastig. Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat niet alles meer gaat zoals je gewend bent. “Dat is een heel spannend proces”, zegt Karin Swanenberg, eindredacteur van luistermagazine Zienswijs. Dit is een blad voor mensen die op latere leeftijd slechtziend of blind worden. “Deze doelgroep is niet bekend met alle mogelijkheden en de behoefte aan informatie is erg groot.”

 
Lees verder

Hellen Kellerdag 2019: een interview met Richard Sikkes

27-06-2019 - 06:00 | 0 Reacties
Ter ere van de Helen Kellerdag een interview met Richard Sikkes en waarom hij ging revalideren bij Visio Het Loo Erf

 
Lees verder

Column van Peter, bewoner bij Visio-woning Libelle in Haren

20-05-2019 - 08:02 | 0 Reacties
“Ik woon al ongeveer zes jaar op de Libelle bij Visio De Heukelom in Haren. Ik voel me hier helemaal thuis. We hebben veel lol met elkaar en ook de begeleiding is super."

 
Lees verder

De mogelijkheden om eropuit te gaan

16-05-2019 - 15:33 | 0 Reacties
Leuke dingen doen, lekker naar buiten. Dat geeft Johan energie. "Dat voelt fantastisch". Hij is blij met de lente en houdt ervan om eropuit te gaan. Lekker vrij, heerlijk bewegen. De mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar de eerste stap om nieuwe dingen te proberen is misschien lastig, weet ook Johan. In dit interview deelt hij zijn ervaringen én hoe hij zijn draai heeft gevonden er van alles onderneemt. 

 
Lees verder

Blog van enthousiaste workshop-deelnemer Koken met de airfryer bij Visio Goes

13-05-2019 - 14:01 | 0 Reacties
Op 28 maart vond de workshop koken met de airfryer plaats bij Visio in Goes. Een van de deelnemers was Marina. Zij was zo enthousiast over de bijeenkomst dat ze er dit stuk over heeft geschreven.

 
Lees verder

Het belang van zelfstandig en toegankelijk stemmen

20-03-2019 - 07:44 | 0 Reacties
Voor Fenna Corstanje is het een belangrijke dag. Ze kan op 20 maart 2019 voor het eerst zelfstandig en toegankelijk stemmen in haar eigen gemeente, iets waar haar moeder zich tien jaar geleden al voor heeft ingezet. “Dat is echt heel belangrijk voor mij”, vertelt ze in een interview voor de website van Visio. “Het geeft me vrijheid, ik kan het gewoon zelfstandig doen, net als iedereen.”

 
Lees verder

Van intensieve revalidatie naar Braillepluim

13-03-2019 - 19:27 | 0 Reacties

In 2017 heb ik vanwege ernstige slechtziendheid intensief gerevalideerd op Visio Het Loo Erf. Dat is een centrum voor intensieve revalidatie blinde en slechtziende mensen in Apeldoorn. Daar heb ik allerlei trainingen gevolgd, 3 dagen per week, 44 weken lang. Het was een mooi, leerzaam en heel bijzonder traject. 
Lees verder

Een eigen zaak opstarten als je blind bent

01-02-2019 - 17:00 | 0 Reacties
Mijn naam is Bianca Kievit, ik ben 40 jaar, blind, moeder van drie kinderen en samenwonend met mijn bijna blinde vriend op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakee. Na bijna een jaar revalidatie in Visio Het Loo-erf ben ik in september 2018 begonnen aan een driejarige opleiding reflexzonetherapie. Na vooraf bij Visio een re-integratietraject te hebben gevolgd, heb ik zelf mijn opleiding uitgezocht, zelf ervoor gezorgd dat deze vergoed wordt door het UWV en ook het LSBS benadert zodat via hun ook een persoonlijke assistente vergoed werd

 
Lees verder

Webwinkel Kunst & Cadeau: "Niets leuker dan producten aan de man brengen"

12-12-2018 - 11:35 | 0 Reacties
Blind of slechtziend zijn en toch meedoen aan de digitale maatschappij. Het lukt in Echten, waar cliënten van de dagbesteding van expertisecentrum Koninklijke Visio een webwinkel runnen. ‘De ontwikkeling van digitale vaardigheden vergroot de wereld van de cliënten’, zegt begeleidster Katinka van der Molen.

 
Lees verder

De droom van Husein Alsaifi: meedoen aan de Paralympics

20-07-2018 - 16:31 | 0 Reacties
Je gunt iedereen dat zijn dromen uitkomen. Maar Husein Alsaifi (19) misschien nog net iets meer. De Syriër kwam twee jaar geleden, zonder familie, naar Nederland. Een lange, gevaarlijke reis, zeker als je zeer slechtziend bent. Na AZC ter Apel kwam hij bij Visio ’t Loo Erf terecht en via de vader van de vriendin die hij daar leerde kennen, ontdekte hij het hardlopen. Hij bleek daar zo goed in dat de Paralympics lonken. “Ik durf er eigenlijk niet van te dromen. Het doet pijn als het niet zou lukken.”

 
Lees verder

Heleen Griffioen, RvB-lid Visio, ging letterlijk blind voor 1 dag: Een dag uit het leven…

28-06-2018 - 12:32 | 0 Reacties
21 juni: een dag met een volle agenda. Maar vooral: een dag als alle anderen. Met één groot verschil: ik ben vandaag blind. Niet door een oogziekte, maar vrijwillig. Ik doe namelijk mee aan de actie “Blind voor 1 dag” van het Oogfonds. In deze blog kunt u ook een beetje ervaren hoe het is om blind voor één dag te zijn.

 
Lees verder

“En toen kwam Jesse”, boek van een moeder van slechtziend kind

07-06-2018 - 07:55 | 0 Reacties
Dit verhaal van een warme en betrokken moeder laat zien wat er gebeurt als je een moeilijk te begrijpen kind de beste begeleiding geeft. Hoe hij dan verandert en zoveel meer kan leren dan wanneer er geen gerichte aandacht voor zijn problematiek is. Een onthullend en hoopgevend boek. Jesse is in begeleiding bij Visio Sittard-Geleen en zijn moeder beschrijft onder andere hoe zij de ondersteuning vanuit Visio ervaren heeft. 


 
Lees verder

Column van gastredacteur Sem Velting

18-05-2018 - 11:47 | 0 Reacties
Gastredacteur Sem Velting schrijft een column voor de nieuwsbrief van Kind & Jeugd. 

 
Lees verder

Het dorp heeft massaal op ons gestemd

03-05-2018 - 14:54 | 0 Reacties
Jurgen Minten van het CDA is slechtziend en werd in de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen met voorkeursstemmen verkozen in de gemeenteraad van Uden. "Dat is de kracht van ons dorp Odiliapeel", verklaart hij zelf. "We stonden met twee mensen uit het dorp op de lijst, de huidige CDA-wethouder en ik. Daar heeft het dorp massaal op gestemd. We hadden de gunfactor."

 
Lees verder

Gun jezelf die blik in de toekomst - de betekenis van werk

30-04-2018 - 14:18 | 0 Reacties
Bram werd blind op zijn vijfde, een gevolg van een hersenoperatie. Bij thuiskomst uit het ziekenhuis liep hij meteen zelfstandig de trap op. Toen zijn ouders dat zagen, dachten ze: laten we ons focussen op wat hij wel kan en niet op alles wat niet meer mogelijk is …

 
Lees verder

Met gezonde dosis zelfdiscipline is de Braille Zelfstudie een aanrader

14-03-2018 - 10:30 | 0 Reacties
Dominieke Bos vroeg in december 2017 de Braille Zelfstudie van Visio aan. Door een progressieve oogaandoening gaat haar zicht steeds verder achteruit. Dat is voor haar reden om met de zelfstudiemethode het brailleschrift in de vingers te krijgen. In deze blog vertelt ze hoe zij met de Braille Zelfstudie aan de slag is gegaan.

 
Lees verder

Jildou: "Alsof ik door een lens vol druppels kijk"

13-03-2018 - 14:07 | 0 Reacties
Jildou (25) heeft een visuele beperking en vertelt haar indrukwekkende verhaal in Marie Claire.

 
Lees verder

"Mijn tijd bij VHLE is een schat aan rijke ervaringen gebleken"

05-03-2018 - 13:01 | 0 Reacties
Iva Adrichem is door een erfelijke oogaandoening blind geboren. Haar moeder komt uit IJsland en haar vader is Nederlands. Afgelopen half jaar heeft de 19-jarige Iva bij Visio Het Loo Erf (VHLE) een intensief revalidatietraject gevolgd. In die tijd hebben diverse vakgroepen nauw samen gewerkt om Iva voor te bereiden op haar toekomst. Hopelijk in de muziek. Zij wil namelijk naar het conservatorium. "Mijn tijd bij Visio Het Loo Erf is een schat aan rijke ervaringen gebleken."

 
Lees verder

Nieuwe mogelijkheden ontdekken dankzij themagroep over visuele en auditieve beperking (VAB)

12-02-2018 - 12:00 | 0 Reacties
Meneer Van Zuijlen (81), sinds 2012 cliënt bij Visio, is enthousiast over de themagroep voor mensen met een Visuele en Auditieve beperking (VAB). Dankzij deze themagroep heeft hij nieuwe mogelijkheden ontdekt om daar beter mee om te gaan.

 
Lees verder

Slechtziende blogger Linda doet verslag van hackaton Super Toegankelijk in Eindhoven

31-01-2018 - 13:38 | 0 Reacties
Afgelopen dagen heb ik meegedaan aan de hackathon van Visio om samen te zoeken naar oplossingen om het boodschappen doen gemakkelijker, zorgelozer en inspirerender te maken. Het gaat er om dat blinden en slechtzienden door bijvoorbeeld het meer inzetten van verschillende technologieën zelfstandiger boodschappen kunnen doen. Wanneer je oplossingen kunt bedenken voor de pijnpunten waar deze doelgroep tegenaan loopt, kan het alleen maar beter worden voor ons allemaal.

 
Lees verder

"Ik ben geen modelblinde"

10-11-2017 - 14:28 | 0 Reacties

Ralf Habets uit Sittard is een uiterst geëmancipeerde blinde, schrijft dagblad De Limburger in een op 11 oktober 2017 gepubliceerd artikel naar aanleiding van zijn nieuwe autobiografische boek Blik op Scherp. We plaatsen het hier als blog, met toestemming van De Limburger. 
Lees verder

Slechtziende Yesim maakt plaat met vermaard producer

10-11-2017 - 11:00 | 0 Reacties
Toen het UWV Yesim (23) aanmeldde voor een Werkfit-traject bleek al snel haar liefde voor muziek. Daar moest wat mee gebeuren vond Martijn Wehrmeijer, adviseur arbeid bij Visio. Yesim vertelde tijdens haar eerste gesprekken met Martijn dat haar grootste passie muziek maken is. Liedjes schrijven, pianospelen en vooral zingen. Er gaat geen dag voorbij of ze is er wel mee bezig. Een voorronde bij Idols een paar jaar geleden leverde haar al vele lovende reacties op. Haar grote droom, ooit: haar geld te gaan verdienen met de muziek.

 
Lees verder

Guido Kesler over belang witte stok voor slechtziende in verkeer

11-10-2017 - 11:23 | 0 Reacties
De slechtziende Guido Kesler voelt zich soms best onveilig op de straat. Auto’s die niet stoppen, fietsers en scooters die hem aan alle kanten voorbij zoeven. Hij is daarom erg blij met alle aandacht voor de witte stok.

 
Lees verder

"Ik hoor bij de inboedel"

26-09-2017 - 07:00 | 0 Reacties
Ton Hooijmans komt wekelijks voor dagbesteding naar Visio De Vlasborch. Met zes mannen is hij dan bezig met houtbewerken. “Van een gewoon stuk hout iets moois maken: dat is leuk om te doen. We praten vooral over sport, voetbal of houtbewerking. Het is fijn om wat gespreksstof te hebben. Zeker voor mij; ik was als kapper altijd onder de klanten”

 
Lees verder

“Niet zo bescheiden, Tijs!”

18-09-2017 - 11:49 | 0 Reacties
“Sommige dingen met kijken vind ik moeilijk. Die oefende ik met Ida, van Visio. We deden een rebus, of doolhofjes en spelletjes op de iPad. Ik vond alles leuk!” Tijs Hesen (10) kan zelf het beste vertellen wat de kijktraining, die hij vorig jaar kreeg, inhield. “Ik heb slim leren kijken”, zegt hij. En dat maakt een hoop dingen, vooral op school, een stuk gemakkelijker voor hem.

 
Lees verder

Terugblik Crea-café Sittard: “Ik ben geëmotioneerd, niet verwacht dat ik dit resultaat zou behalen”

05-09-2017 - 07:00 | 0 Reacties
Carola Ramakers, Ans Taks en Marcel Herfs ontmoetten elkaar tijdens hun revalidatie op Visio ’t Loo Erf in Apeldoorn. Hier ontdekten ze hun gedeelde passie voor creatief bezig zijn. Weer thuis na haar revalidatieperiode wilde Carola haar creatieve passie voortzetten en met anderen delen. Ze benaderde daarvoor uiteindelijk Ans en Marcel. Al snel werd het idee voor het Crea-café geboren.

 
Lees verder

Hoe mijn oom opbloeide in Stramproy bij Visio

02-06-2017 - 14:30 | 0 Reacties
Sinds anderhalf jaar woont Frank in de Visio Wonen & Dagbesteding-locatie Stramproy. Ik ben zijn nichtje en ik vertel in dit blog graag over mijn oom en over hoe het hem bevalt op zijn nieuwe woonplek (spoiler: het bevalt heel goed).

 
Lees verder

Mooiste brief uit tijdschrift De Libelle over... Visio De Libelle

22-05-2017 - 08:00 | 0 Reacties
Vaste lezers van Libelle kennen natuurlijk de brievenrubriek. Onlangs was dit aangrijpende verhaal van Wiordo Boneschonsker "Mooiste brief". Zij vertelt over haar slechtziende zoon Wessel die in het huis "Libelle" woont in Visio De Heukelom.

 
Lees verder

Slechtziende Yari wil chemisch analist worden

18-05-2017 - 00:00 | 0 Reacties
De examentijd is een spannende periode. Dit schooljaar hoopt Yari (15) te slagen voor zijn vmbo-tl- examen. Hoewel hij altijd heeft gezegd hierna de havo te doen om daarna door te kunnen stromen naar de Hogere Analisten Opleiding wil hij zich nu toch ook graag inschrijven voor de mbo-studie Chemisch Fysisch Analist.

 
Lees verder

Oplossing vaak heel simpel

24-03-2017 - 16:00 | 0 Reacties
Een apparaatje dat je aan een kopje hangt en die een piepje geeft als er genoeg koffie in zit. Een reliëfstift waarmee je de programmanummers op je wasmachine kunt schrijven of een app. op je telefoon die gefotografeerde tekst voorleest. De oplossingen om het leven eenvoudiger te maken, zijn soms heel simpel.

 
Lees verder

Revalideren bij Visio Het Loo Erf uit de eerste hand op YouTube

20-03-2017 - 07:00 | 0 Reacties
Husein maakt video’s waarin hij laat zien hoe hij en andere mensen revalideren bij Visio Het Loo Erf. De video’s zijn in het Nederlands en in het Arabisch. Zo kan hij meer mensen vertellen over zijn revalidatie bij Het Loo Erf, waaronder zijn familie. In deze video gaat Husein in gesprek met zijn trajectbegeleider.

 
Lees verder

Een bijzonder gesprek met de staatssecretaris over betere zorg

16-03-2017 - 17:22 | 0 Reacties
Jaap Wortel, telefonist/receptionist van Visio Noord-Nederland, had onlangs een zeer bijzondere middag bij zorgorganisatie Sherpa. Hij ging onder meer in gesprek met staatssecretaris Van Rijn over een plan om de zorg voor mensen met een beperking te verbeteren. De staatssecretaris was erg benieuwd hoe dat Jaap is bevallen.

 
Lees verder

Mijn zoon Jackson heeft Usher: hij is doof en wordt blind

02-03-2017 - 14:27 | 0 Reacties
Voorheen was Usher voor mij gewoon één of andere hiphopper. Sinds 26 mei weet ik dat mijn zoon Jackson Ushersyndroom heeft. Het heeft maanden geduurd alvorens ik dit kon opschrijven – laat staan uitspreken – maar ik moet hierover naar buiten treden. Ik ben ushermom. Aldus Carolien, moeder van Jackson.

 
Lees verder

Wie ver reist kent veel verhalen…

24-02-2017 - 18:00 | 0 Reacties
Dat geldt zeker voor Cees Groenveld, revalidant bij Visio Het Loo Erf. Hij heeft, bijna 86 jaar, een avontuurlijk leven achter de rug. Tot voor kort was hij ook zeer actief op de computer. Maar toen raakte hij zeer slechtziend door een ernstig ongeluk. Daarom is het voor hem een stuk moeilijker geworden de computer te bedienen.  
 

 
Lees verder

Blinde Stan uit Velserbroek redt zich prima op gymnasium

23-02-2017 - 11:11 | 0 Reacties
De 15-jarige Stan Bronstring is blind vanaf zijn geboorte. Bijzonder is dat hij als een ’normale leerling’ de lessen volgt bij Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid.

 
Lees verder

Visio zoekt cliënten voor pilot: “Ervaringsdeskundigen bieden écht begrip voor mijn situatie”

13-02-2017 - 13:40 | 0 Reacties
Visio is op de locaties Breda en Den Haag begonnen met een pilot waarbij nieuwe cliënten worden gekoppeld aan ervaringsdeskundigen. Visio is op zoek naar cliënten die behoefte hebben aan contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt als zij. Ervaringsdeskundigen Conny, Cees en Leo vertellen over hun rol.

 
Lees verder

Slechtziende Rens (4) heeft grote stappen gezet bij Visio De Vlinder

10-02-2017 - 09:35 | 0 Reacties
Bij de ontwikkelingsstimulerende groep De Vlinder kunnen kinderen stappen zetten in hun eigen tempo. Rens heeft zich hierdoor verder kunnen ontwikkelen. Hij is slechtziend door coloboom aan beide ogen. De ontwikkelingsstimulerende groep De Vlinder heeft afscheid genomen van Rens. Hij is in oktober vier jaar geworden. 

 
Lees verder

De trotse ouders van slechtziende Kyra zijn allebei blind

16-01-2017 - 07:21 | 0 Reacties
Sinds juli zijn Jasper en Marion van Heeren de trotse ouders van hun dochter Kyra. Een heugelijk feit, maar het zet hun leven, net als bij andere jonge ouders, ook op de kop. Dat Jasper (36) en Marion (35) blind zijn en Kyra slechtziend, maakt de gebeurtenis nog veel meer bijzonder.

 
Lees verder

Lucienne Hugens (58) heeft duidelijk doel met training avondmobiliteit bij Visio Het Loo Erf

14-12-2016 - 16:22 | 0 Reacties
Lucienne Hugens heeft Retinitis Pigmentosa (RP) en revalideert bij Visio Het Loo Erf in Apeldoorn. Een onderdeel van haar revalidatietraject is mobiliteit. In deze blog vertelt Lucienne waarom dit van groot belang is. 

 
Lees verder

Cliënt ziet slecht en mag toch autorijden

05-12-2016 - 07:47 | 0 Reacties
Een cliënt heeft zijn rijbewijs B gehaald dankzij Visio en Bioptic. Lees zijn verhaal.

 
Lees verder

Hoe leerlingen met een meervoudige beperking volop genieten van kunst

25-11-2016 - 13:44 | 0 Reacties
Als de dagen korter worden en de bomen om ons heen voor een prachtig decor zorgen, vieren wij bij Visio Onderwijs in Breda ons jaarlijks terugkerende kunstfestival. Vorig jaar hebben we ons kunstfestival gecombineerd met het vijftigjarig jubileum van de school. Dit jaar was de kunstweek weer in zijn oude vertrouwde vorm terug.

 
Lees verder

Stan (17) deed gewoon mee aan het havo-kamp in de Ardennen

01-11-2016 - 14:57 | 0 Reacties
Tot op de dag van vandaag bestaat er veel onwetendheid over wat mensen met een visuele beperking allemaal kunnen. Neem Stan Verstegen. Een vriendelijke jongen van 17 jaar. Oh ja, hij is blind. Graag wil hij iets doen aan de beeldvorming over blinden. Hij wil op een positieve manier de vooroordelen ten aanzien van wat blinden wel of niet kunnen wegnemen.

 
Lees verder

Passend Onderwijs in de praktijk: Voor Lotte is blind zijn normaal

19-10-2016 - 14:43 | 0 Reacties
Zelf vindt ze het ‘gewoon normaal’. Voor haar leerkracht was het wel even slikken. Lotte van 10 is blind, maar volgt onderwijs op een reguliere school. Inmiddels lacht juf Kirsten van den Bosch haar eerdere zorgen weg. Met goede wil, inzet van Kirsten, hulp van buiten en last but not least door Lottes pientere koppie en zelfstandige werkhouding, gaat het prima in de klas.

 
Lees verder

Obstakels op z'n pad

14-10-2016 - 08:24 | 0 Reacties
Op 15 oktober is de Internationale Dag van de Witte stok. Op deze dag vragen slechtziende en blinde mensen aandacht voor de "hindernissen" die zij soms ondervinden als zij met hun witte stok door een drukke omgeving lopen. Een mooi gedicht over de "hindernissen" van een man met een visuele beperking.

 
Lees verder

Onderwijs voor kinderen met ernstige beperkingen

23-09-2016 - 10:59 | 0 Reacties
Ook kinderen met ernstige meervoudige beperkingen kunnen leren. Maar dan moeten daar wel mogelijkheden voor zijn. Visio combineert zorg en onderwijs in een nieuw lesprogramma. ‘Wat fijn dat Bryan er weer is!’

 
Lees verder

Vrijwilliger Ineke van Loo biedt Jac van Tilburg extra perspectief

22-09-2016 - 08:10 | 0 Reacties
?Jac van Tilburg (52) revalideert bij Visio Het Loo Erf. Overdag werkt hij hard aan zijn revalidatieprogramma en daarnaast is hij ’s avonds vaak te vinden in de tuin. Vrijwilligers Ineke en Eric tuinieren daar in het voorjaar en de zomer met cliënten.

 
Lees verder

Op weg naar Rio; een droom die werkelijkheid werd

09-09-2016 - 15:27 | 0 Reacties
Het is twee zomers geleden dat Koninklijke Visio kennismaakte met Odette en Kim als tandemteam. Ze reden toen, als gelegenheidsduo, voor het eerst samen een wereldbekerwedstrijd in Segovia (Spanje). En dat beviel zo goed, dat ze besloten de samenwerking voort te zetten onder de naam Two2Rio. Een vooruitblik op hun Paralympische droom.

 
Lees verder

Zonder zicht kokkerellen is spannend

08-09-2016 - 14:50 | 0 Reacties
Toen Ria Vogelaar (58) van haar arts te horen kreeg dat ze nooit meer zou kunnen zien, stortte haar wereld in. Door de zeer zeldzame ziekte van Leber raakte ze binnen zes weken haar zicht kwijt. Hoewel er geen kans is op genezing, weigert Ria het leven op te geven. “Ik doe mijn eigen boodschappen en kook nog steeds Hollandse pot.” 

 
Lees verder

Tandemteam Two2Rio: introverte Odette en extraverte Kim

06-09-2016 - 15:38 | 0 Reacties
Visio ondersteunt tandemteam Two2Rio, Odette van Deudekom en Kim van Dijk, op hun weg naar Rio. Het einde van die weg is bijna in zicht; de Paralympische Spelen zijn immers begonnen. Kort voor vertrek spraken we de dames over de taakverdeling, hun talenten en hun samenwerking.

 
Lees verder

"Ik denk dat ik met mijn beperking net zo goed kan paardrijden als ieder ander"

02-09-2016 - 14:11 | 0 Reacties
Anna Kruithof ziet alleen nog licht en donker. Ze laat zich niet tegenhouden door haar visuele beperking. Maandelijks rijdt ze dressuurwedstrijden met haar paard Urona. Een interview over paardrijden met een visuele beperking. "Ik denk dat ik met mijn beperking net zo goed kan paardrijden als ieder ander"

 
Lees verder

Het verhaal van Sem

18-08-2016 - 10:23 | 0 Reacties
Sem is bijna dertien, blind aan één oog. Hij is op tweejarige leeftijd geadopteerd uit China. Sem heeft in juli afscheid genomen van Visio in Grave. Daar werd hij begeleid zodat hij zich beter kon ontwikkelen op sociaal-emotioneel gebied. Marjolein, de moeder van Sem, vertelt in een prachtig verhaal meer over Sems adoptie, zijn leven als opgroeiend jongetje in Nederland en de begeleiding vanuit Visio. 

 
Lees verder

"Bij Visio De Vlinder wordt de wereld naar je kind toegebracht"

29-07-2016 - 14:37 | 0 Reacties
De ontwikkelingsstimulerende groep Visio De Vlinder gaat afscheid nemen van Xavi. Hij wordt vier jaar en gaat naar de basisschool. Samen met zijn moeder blikken wij terug op deze tijd.

 
Lees verder

Nafi Benchelall enthousiast over revalidatie bij Visio Het Loo Erf

24-06-2016 - 08:58 | 0 Reacties
Nafi Benchelall heeft Retinitis Pigmentosa en is afkomstig uit Marokko. Hij geeft aan bij Het Loo Erf veel te hebben geleerd.

 
Lees verder

Fysio...? Nee, Visio!!!

07-06-2016 - 15:22 | 0 Reacties
Jos woont bij Dichterbij, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Jos en zijn begeleider Willem hebben vandaag een afspraak met Yvonne, revalidatietherapeute bij Visio. Jos is al van jongs af ernstig slechtziend en al zijn hele leven in contact met Visio. Jos en Willem vertellen in het gesprek met Yvonne wat Visio voor hen betekent. Bij 3 dampende mokken, door Jos voorzichtig ingeschonken, gaan we van start.

 
Lees verder

Ervaringsverhalen cliënten Creatieve Vorming bij Visio Het Loo Erf

07-06-2016 - 11:27 | 0 Reacties
Creatieve Vorming is een onderdeel van het intensieve revalidatieprogramma bij Visio Het Loo Erf in Apeldoorn.

 
Lees verder

Esmay Langbroek ervaart meerwaarde van stage bij Visio

12-04-2016 - 14:27 | 0 Reacties

De 19-jarige Esmay Langbroek uit Assen loopt stage als directiesecretaresse bij Revalidatie en Advies Noord en Intensief. Esmay: Ik ben in Nederland de enige blinde leerling die deze opleiding volgt en ben heel blij met mijn stage bij Visio.” 
Lees verder

Succesverhalen inspireren jongeren met visuele beperking om een baan te vinden

07-04-2016 - 07:53 | 0 Reacties
De cijfers zeggen alles: ongeveer 70% van de mensen met een visuele beperking heeft geen werk. Terwijl die beperking helemaal geen belemmering hoeft te zijn voor een succesvolle carrière. Daarom startte dit jaar het project Expeditie ToP (Toekomstige Participatie), waar dertig leerlingen van het middelbaar- en vervolgonderwijs aan deelnemen.

 
Lees verder

Een betere begeleiding kan ik me niet wensen!

05-04-2016 - 14:35 | 0 Reacties
Enkele jaren geleden ben ik door de regiopraktijk oogheelkunde AZM  in Heerlen doorverwezen naar Koninklijke Visio. De begeleiding en revalidatie van Visio is voor mij en mijn hele gezin zo belangrijk geweest.

 
Lees verder

Het grote belang van Visio voor mensen met een visuele beperking

04-04-2016 - 14:21 | 0 Reacties
Nadat ik mijn specialist in het AZM me vertelde dat er niets meer aan mijn ogen viel te doen, kreeg ik het advies om contact op te nemen met Visio. Daar zouden ze me, als blind persoon, kunnen begeleiden om zo zelfstandig mogelijk door het leven te gaan. En dat bleek terecht. 

 
Lees verder

"Het wordt nooit meer zoals het was"

01-04-2016 - 14:16 | 0 Reacties
Dat is wat me verteld werd tijdens de oogmeting bij Visio. Leer leven met wat er nog is. Met uiteindelijk nog slechts 5% zicht in beide ogen, ben ik snel doorverwezen naar Visio door het Academisch ziekenhuis Maastricht (AZM).

 
Lees verder

"Zonder de hulp van Visio was ik nooit zo ver gekomen"

31-03-2016 - 14:01 | 0 Reacties
Beste Dr. Hoyng (oogarts in het Radboudziekenhuis te Nijmegen), bij deze wil ik u laten weten dat ik erg veel plezier en steun heb aan de revalidatie bij Visio. 

 
Lees verder

Lezen, maar dan anders

11-03-2016 - 09:00 | 0 Reacties
Zelf heb ik al vele jaren een grote hobby aan het lezen van boeken. Het is een echte uitlaadklep. Ook is het voor mij een mogelijkheid in gedachten plaatsen te bezoeken en dingen mee te maken die ik door mijn blindheid wat minder makkelijk kan mee maken.

 
Lees verder

Ervaringen met de training activiteitenweger

18-02-2016 - 08:14 | 0 Reacties
Bij Visio Revalidatie & Advies wordt gebruik gemaakt van de activiteitenweger als middel om de belasting voor de dag en week meetbaar te maken en zo richtlijnen te geven om de daginvulling weer in balans te krijgen. 

 
Lees verder

Wat wij van De Vlinder hebben gekregen is zo groot, dat kan ik bijna niet uitleggen

19-01-2016 - 14:45 | 0 Reacties
Isabel Bullens bezoekt sinds haar tweede jaar twee dagen in de week de ontwikkelingsstimulerende groep De Vlinder van Koninklijke Visio. De Vlinder is er voor slechtziende of blinde kinderen van anderhalf tot vijf jaar. Omdat Isabel vier wordt, gaat ze binnenkort naar de basisschool. Samen met de moeder van Isabel blikken wij terug op de tijd bij De Vlinder.

Door: Marthe Alting cliëntbegeleider OSG de Vlinder, 4 januari 2016
 

 
Lees verder

"Fijn dat alles op een dag kon"

19-01-2016 - 14:34 | 0 Reacties
?Mevrouw M. van 86 jaar is door haar oogarts doorverwezen naar Visio. De oogarts had haar al vaker op Visio geattendeerd “Omdat er nog zoveel mogelijkheden zijn”. Lees haar ervaringen over de diagnostiekdag.

 
Lees verder

Braille. Meer dan lezen met je vingers

04-01-2016 - 07:58 | 0 Reacties
Braille is een leesvorm voor mensen die zeer slechtziend of blind zijn. Maar het is meer. Het draagt ook bij aan het behouden van de zelfstandigheid van mensen met een visuele beperking. Laat u verrassen door de mogelijkheden.   

 
Lees verder

Lampjes in het donker met kerst

15-12-2015 - 03:24 | 0 Reacties
Ralf Habets "In de kersttijd mis ik het beetje kunnen zien. Bijna 8 jaar geleden ging het licht in mijn ogen als een kaarsje uit. Maar ook "non-visueel" geniet ik van de kerstsfeer."

 
Lees verder

Slechtziende Arno Rienties is gastheer bij Yacht

14-12-2015 - 12:12 | 0 Reacties
Arno Rienties (28) werkt als gastheer bij Yacht; detacherings-, werving- en selectiebureau. Arno heeft een oogaandoening waardoor hij slecht ziet. Willemien van der Werken, arbeidsdeskundige bij Visio, interviewt hem over zijn werk en zijn visuele beperking.

 
Lees verder

Meer ontspannen en zekerder door revalidatie

09-12-2015 - 13:00 | 0 Reacties
Je leven weer zelfstandig kunnen oppakken na het verlies van (een deel van) je gezichtsvermogen. Dat is de insteek van Visio Het Loo Erf (VHLE) in Apeldoorn, het landelijk revalidatiecentrum voor intensieve revalidatie. Ons revalidatieprogramma bestaat uit verschillende onderdelen, zoals ergotherapie, mobiliteitstraining, computertraining en creatieve vorming. In deze rubriek vertelt een cliënt wat revalideren voor haar betekent. 

 
Lees verder

Odette van Deudekom gaat voor goud

02-12-2015 - 14:42 | 0 Reacties
Odette in het kort; Ze is 36 jaar, woont samen met haar vriendin in Zeewolde en is als tandemstoker verbonden aan de Paracycling selectie (KNWU). Samen met haar piloot, Kim van Dijk, rijdt zij nationale wedstrijden en vertegenwoordigt ze Nederland bij internationale wedstrijden (UCI). Haar ultieme wens is om samen met Kim naar de  Paralympics te gaan in Rio de Janeiro. Visio ondersteunt hen om deze wens in vervulling te laten gaan. Als ze officieel wordt voorgedragen voor NOC NSF, weet ze het zeker: Odette gaat voor goud. 

 
Lees verder

Leven met een visuele beperking én Parkinson

29-10-2015 - 11:52 | 0 Reacties
Cok van Rijt (84) ziet maar een half procent en kan dankzij VoiceOver en stembediening toch gebruik maken van de iPad. Door de Ziekte van Parkinson valt zijn stem echter weg. “Dat is erg lastig bij de besturing van de iPad. Maar laten we het zo zeggen: het is wel goed om zo wat extra te oefenen.”

 
Lees verder

Blindelings vertrouwen op elkaar naar Santiago de Compostella

26-10-2015 - 08:13 | 0 Reacties
Van 10 tot 27 oktober 2015 start een bijzonder samengesteld team van vijf jonge mensen met een visuele beperking en hun goedziende buddy’s met een bijzondere uitdaging. De groep loopt dan met onder het thema “blindelings vertrouwen” een pelgrimstocht van 200 km van Ponferrada naar Santiago de Compostella in Spanje. 

 
Lees verder

Stop voor de witte stok

15-10-2015 - 06:25 | 0 Reacties
Ieder jaar vindt op 15 oktober "de Internationale Dag van de Witte Stok" plaats. Op deze dag vragen mensen met een visuele beperking op een positieve manier aandacht voor hun "positie" in het verkeer. 


 
Lees verder

Marleen maakt prachtige beelden ondanks haar slechtziendheid

01-10-2015 - 14:17 | 0 Reacties
Marleen de Man werd slechtziend en ziet nu minder dan vijf procent van wat ze ooit zag. Desondanks maakt ze prachtige beelden en foto’s.

 
Lees verder

Groepsbijeenkomst ouders met visuele beperking

23-09-2015 - 14:38 | 0 Reacties
Maatschappelijk werker Inge Venema interviewt een cliënte die deel heeft genomen aan de groepsbijeenkomst Visueel beperkte ouders over haar ervaringen met deze bijeenkomst. Ze is een vrouw van 40 jaar met een zoon van 12 en dochter van 6 jaar oud.

 
Lees verder

Inloopspreekuur in bibliotheek verkleint stap naar revalidatie

23-09-2015 - 08:22 | 0 Reacties
Zoals u wellicht weet, houdt Visio regelmatig een inloopspreekuur in een bibliotheek. Wij hopen hiermee laagdrempeliger toegankelijk te zijn voor mensen die zich willen oriënteren op de mogelijkheden die Visio voor hen heeft. Steeds meer  mensen weten ons inmiddels via die weg te vinden. Zo ook mevrouw Torrisi.

 
Lees verder

“Achteraf denk ik: die jongerengroep is een keerpunt geweest”

23-09-2015 - 06:49 | 0 Reacties
 “Kwetsbaar” klinkt alsof je makkelijk omver gegooid kan worden. Alsof je kan breken. Terwijl het tonen van kwetsbaarheid aan de mensen van wie je houdt juist zo bevrijdend kan zijn. Het is echt heel fijn als mensen je begrijpen. Maar dan ook écht begrijpen. Het geeft een goed gevoel, en na deze eerste moeilijke stap komt de rest vanzelf.” Dit is één van de belangrijkste dingen die Susan Mohamed (23 jaar) in de afgelopen drie jaar heeft geleerd en ervaren. Ze vertelt het met overtuiging en komt over als een sterke sprankelende jonge vrouw. 

 
Lees verder

Road tot Dam tot Damloop: 5M Plus!

21-09-2015 - 14:31 | 0 Reacties
Zondag 19 september was het zover: Fran6ca en Marjanne hebben samen de vijf Engelse Mijl van de Dam tot Damloop 2015 gelopen. Lees hun verhaal!

 
Lees verder

Hans Tijssen en John Batteram: Samen is leuker dan alleen

18-09-2015 - 12:41 | 0 Reacties
Van 24 september tot 3 oktober is het “de week tegen eenzaamheid”. Het is een campagneweek om aandacht te generen voor eenzaamheid en wat je daaraan kunt doen. “Kom erbij en verbind” is het thema van dit jaar. Verbinding maken begint al bij jezelf. Want bij eenzaamheid voel je het gemis van verbondenheid met anderen. Je kunt er wat aan doen. Bijvoorbeeld door te proberen nieuwe contacten aan te gaan. Of door bestaande contacten te verbeteren. Een mooi voorbeeld zijn, de zeer slechtziende, Hans Tijssen en zijn (ex-)buddy John Batteram.
 


 
Lees verder

Road to Dam tot Damloop: Wie leidt wie?

17-09-2015 - 08:22 | 0 Reacties
Fran6ca en Marjanne gaan samen op 19 september de Dam tot Damloop rennen. Een boeiende combinatie van twee gepassioneerde sporters: jong en ietsje ouder, slechtziend en ziend, leerling op een Visio-school en medewerker achter een Visio-bureau. Hoe bereiden zij zich voor op deze bijzondere uitdaging? 

 
Lees verder

Stagelopen met een visuele beperking

16-09-2015 - 07:37 | 0 Reacties
Ik ben Marc Hillen, 25 jaar en ik woon in Amstelveen. Ik hou van gamen, uitgaan en  muziek. Een dezer dagen krijg ik mijn MBO diploma Bouwkunde en Architectuur en  volgend jaar ga ik studeren aan de Hogeschool van Amsterdam, de opleiding Built Environment. In deze blog lees je hoe ik met mijn visuele beperking een stage heb gevonden en afgerond.

 
Lees verder

Road to Dam tot Dam loop 2015: De Uitdaging

11-09-2015 - 12:30 | 0 Reacties
Ik, Marjanne Roël (manager kwaliteit bij Koninklijke Visio) ga een sportieve uitdaging aan met Francesca,  een leerling VSO bij Visio in Amsterdam. Op 19 september lopen we samen de 5 Engelse Mijl in de Dam tot Damloop (DtD). In deze blog lees je onze ervaringen voor en tijdens de loop.
 


 
Lees verder

Creatieve vorming met visuele beperking bij Visio Het Loo Erf

28-08-2015 - 11:07 | 0 Reacties
Het leven weer zelfstandig kunnen oppakken na het verlies van (een deel van) je gezichtsvermogen. Dat is de insteek van Visio Het Loo Erf (VHLE) in Apeldoorn, het landelijk revalidatiecentrum voor intensieve revalidatie. Het revalidatieprogramma bestaat uit verschillende onderdelen, zoals ergotherapie, mobiliteitstraining, computertraining en creatieve vorming. In deze rubriek lichten twee cliënten toe wat het onderdeel creatieve vorming hen oplevert.

 
Lees verder

Nicole Kort: Morgen kan het donker zijn

25-06-2015 - 15:42 | 0 Reacties
Nicole Lo-A-Njoe Kort (31) heeft het syndroom van Usher. Een zeldzame erfelijke aandoening die geleidelijk haar gehoor en zicht aantast. "Het voelt alsof ik gevangen zit in mijn eigen lichaam."
 


 
Lees verder

Dirk v/d Plas: communiceren als je doofblind bent

23-06-2015 - 15:34 | 0 Reacties
Dirk van der Plas (49) hoort bij zijn geboorte niets, zijn ogen waren goed. Inmiddels ziet hij ook niet meer. In een interview vertelt hij over hoe hij communiceert met familie en vreemden. 

 
Lees verder

Rick Brouwer is ambassadeur voor Visio Het Loo Erf

13-06-2015 - 16:48 | 0 Reacties
Rick Brouwer (50) is ambassadeur voor Visio Het Loo Erf. Als gevolg van het syndroom van Usher heeft hij een kokervisus en is hij behoorlijk slechthorend. In 2012 onderging hij daarom bij Het Loo Erf een intensief revalidatieproces van zes maanden. Sinds 2013 beantwoordt hij vragen van mensen die voor dezelfde keuze staan.

 
Lees verder

Verpleegkundige Lieke vindt eigenwaarde terug door revalidatie

13-06-2015 - 15:58 | 0 Reacties
Je leven weer zelfstandig kunnen oppakken, na het verlies van (een deel van) je gezichtsvermogen. Dat is de insteek van Visio Het Loo Erf (VHLE) in Apeldoorn, het landelijk revalidatiecentrum voor intensieve revalidatie. De 30-jarige verpleegkundige Lieke uit Apeldoorn vertelt over haar plotselingen slechtziendheid.

 
Lees verder

Cliënt centraal: Sanne heeft het syndroom van Usher

13-06-2015 - 15:52 | 0 Reacties
Sanne is 31 jaar geleden geboren in een klein dorp in de kop van Noord-Holland. Ze woont in Amsterdam en heeft het Syndroom van Usher. Vanaf haar geboorte is ze slechthorend. Slechtziend vindt ze zichzelf nog niet echt. Lees haar verhaal.

 
Lees verder

Een andere route met hulp van de geleidehond

29-04-2015 - 08:00 | 0 Reacties
Bart heeft inmiddels zijn gewenste geleidehond: Nikki. Hoe gaat de samenwerking en wat betekent Nikki voor hem? Een blog over wegwerkzaamheden, omleidingen en een onbekende bushalte:

 
Lees verder

Doofblinde Machteld Cossee: in beweging en vol energie

07-04-2015 - 12:29 | 0 Reacties
Machteld Cossee (38) heeft het Syndroom van Usher en ziet en hoort steeds minder. Haar energie is beperkt, maar met een gezin, een nieuw initiatief, ambassadeur bij Ushersyndroom.nl en sport is haar leven druk. Ze is in staat steeds beter een balans te vinden tussen wat ze wel en niet kan doen. “Jaren terug was ik somber, kwaad, en onzeker”, zegt ze. De knop ging om bij Cossee. “Ik heb nu beduidend meer energie. Om dat te realiseren is het belangrijk om je voor andere mensen en nieuwe dingen open te stellen.”

 
Lees verder

Begeleiding van ouders van een kind met visuele beperking zeker zo belangrijk

17-03-2015 - 12:38 | 0 Reacties
Hatice is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen. Een dochter van zes en een zoon van vier jaar. Hun zoon is een “albinokind, een jongen met een beperking”, zoals ze zelf zegt. De ouderbegeleiding door de maatschappelijk werkster van Visio heeft orde en rust gebracht in een wereld die op zijn kop stond ...

 
Lees verder

Steya Veldman: "Ik word blind, wat nu?"

16-03-2015 - 03:42 | 0 Reacties
Je leven weer zelfstandig kunnen oppakken, na het verlies van (een deel van) je gezichtsvermogen. Dat is de insteek van Visio Het Loo Erf. De 53-jarige Steya Veldman vertelt haar verhaal. 

 
Lees verder

Salman Üyüklü zelfstandiger door trainingen Visio Het Loo Erf

16-03-2015 - 03:34 | 0 Reacties
Salman Üy?kl?, 44 jaar, woont achttien jaar in Nederland en komt uit Turkije. Hij heeft een kokergezichtsveld en ziet nog zo’n 2 procent.

 
Lees verder

Marijke Siersma: "Waardevolle pilot intensieve dagrevalidatie"

16-03-2015 - 01:58 | 0 Reacties
Marijke Siersma, 58 jaar, heeft diabetische retinopathie. Ze heeft onlangs deelgenomen aan een pilot voor een nieuwe revalidatievorm in Leeuwarden: intensieve dagrevalidatie. Lees haar ervaringen.

 
Lees verder

Regisseur blijven over mijn leven met mobiele technologie

06-02-2015 - 11:37 | 0 Reacties
Welke mogelijkheden heeft een smartphone voor iemand met een visuele beperking? Tjarda Struik vertelt haar verhaal. "Waar ik behoefte aan had, was een concrete en praktische training hoe ik deze ingang tot de samenleving kon gaan bedienen. Die vond ik bij Visio en in het bijzonder bij Visio Het Loo Erf."

 
Lees verder

Anouk is albino - en daar is ze trots op

26-01-2015 - 13:46 | 0 Reacties
‘Mag je wel in de zon?’ Het is een vraag die vaak aan Anouk (17) wordt gesteld. Ze heeft namelijk albinisme, waardoor ze bijna geen pigment heeft. Daardoor heeft ze wit haar en een witte huid, en is ze slechtziend. Lees het verhaal uit het blad Girlz.

 
Lees verder

Werken met een visuele beperking: "Laat je talenten zien"

08-01-2015 - 13:55 | 0 Reacties
Joost Rigter (40) heeft retinitis pigmentosa en ziet minder dan twee procent. Het duurde lang voor hij zijn oogziekte accepteerde. Inmiddels werkt hij zestig tot zeventig uur per week. "Ik richt me op welk werk ik nog wel kan doen en waar ik plezier in heb." Lees in de blog zijn volledige verhaal over werken met een visuele beperking.

 
Lees verder

Marloes Bloedjes blogt over haar droom om een boek uit te brengen

01-10-2014 - 13:23 | 0 Reacties
Schrijven is sinds mijn kindertijd mijn passie. Ik zei als zes-, zevenjarig meisje al dat ik boeken wilde maken. Het liefst tekenen én schrijven. De juf zei dat ik dat niet kon. Maar ook  dat er nog een uitgever was die het boek naar de winkels bracht. Ik dacht: Nee hoor, dat kan ik ook wel zelf!

 
Lees verder

Over Marloes Bloedjes

01-10-2014 - 13:10 | 0 Reacties
Marloes Bloedjes (1979) is geboren en getogen in Heemskerk en woont daar nog steeds. Ze heeft altijd regulier onderwijs gevolgd en ambulante onderwijsbegeleiding gekregen van Visio. Naast schrijven neemt het maken van illustraties en schilderen een belangrijke plaats in in haar leven. Ze vertelt kort wie ze is.

 
Lees verder

En de uitslag is …

14-07-2014 - 16:54 | 0 Reacties
Na een korte maar wel verdiende vakantie ben ik er weer een nieuwe blog en … goed nieuws! Ik val met de deur in huis nu ik het ook echt wereldkundig mag maken: ik ben nu officieel een ex-student van de Herman Brood Academie. Ik ben geslaagd!! 

Zo.. dan hebben we dat meteen gehad. Graag blik ik met u terug op mijn eindexamenconcert.

 
Lees verder

Waar een wil is, is een weg

03-07-2014 - 08:49 | 0 Reacties

Je bent jong, staat in de bloei van je leven maar je hebt Opticus Atrofie waardoor je visueel beperkt bent met alle consequenties van dien. Je loopt tegen moeilijkheden aan en wordt in het ‘alledaagse leven’ regelmatig met je beperkingen geconfronteerd. Je kunt 2 dingen doen: je terugtrekken en hopen dat het snel weer morgen wordt OF de strijd aangaan!

Patrick van Gelderen besloot dat laatste. Hij verlegde op 22 maart een grens met als doel meer lichaamsbeweging en een passend dag-en-nachtritme. Running Blind, de stichting die (hard)lopen op diverse niveaus voor mensen met een visuele beperking bevordert en mogelijk maakt, werd daarbij zijn partner. 
Lees verder

Afstuderen en het eindexamenfestival!

15-05-2014 - 09:22 | 0 Reacties

Daar ben ik weer met een nieuwe blog, een nieuw verhaal en weer een stap dichterbij dat felbegeerde diploma. In mijn vorige blog vertelde ik iets over mijn opleiding. Nu wil ik ingaan op mijn eindexamen en afstudeerproject. 
Lees verder

Introductie: Marinda Wijnen, een zangeres met blinde ambitie!

08-05-2014 - 11:18 | 0 Reacties

Via deze blog laat de blinde Marinda Wijnen de wereld weten hoe het is om als muziekstudent door het leven te gaan. Een introductie. 
Lees verder

Rijden met een Bioptic – van beide kanten bekeken

04-10-2013 - 16:21 | 0 Reacties
Lees de ervaringen van Elmer Kruys over het rijden in een auto met een visuele beperking en AutO-Mobiliteit.

 
Lees verder

Hoop doet leven

02-07-2013 - 16:32 | 0 Reacties
"Hoop doet leven" is het verhaal van de slechtziende Esther van Gils tijdens haar vakantie in Macedonie.

 
Lees verder

Snel naar informatie