Bel 088 585 85 85 Contact

Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Stagelopen met een visuele beperking

Geplaatst op 16-09-2015

Ik ben Marc Hillen, 25 jaar en ik woon in Amstelveen. Ik hou van gamen, uitgaan en  muziek. Een dezer dagen krijg ik mijn MBO diploma Bouwkunde en Architectuur en  volgend jaar ga ik studeren aan de Hogeschool van Amsterdam, de opleiding Built Environment. In deze blog lees je hoe ik met mijn visuele beperking een stage heb gevonden en afgerond.
 

Stage voor slechtziende

Om mijn MBO opleiding te kunnen afronden, was ik op zoek naar een stageplek. Dat was best lastig. Ik heb de vraag uitgezet via contacten bij oude stageplekken, internet, school, familie en vrienden. Veel werkgevers meldden dat er geen stageplek was vanwege bezuinigingen. Anderen wilden een stagiair die kon auto rijden. Ook waren er sommige werkgevers, die er niet van overtuigd waren dat een slechtziende geen gevaar zou lopen op de bouwplaats, of goed mee zou kunnen draaien.
 
Via Els Nieuwenhuizen, mijn ambulante begeleider van Visio, ben ik in contact gekomen met BAM en mocht ik op sollicitatiegesprek komen. Ik was erg nerveus, natuurlijk. Maar het gesprek ging goed en ik werd aangenomen! Ik heb veel geleerd tijdens mijn stage. Ik werkte voornamelijk als werkvoorbereider en leerde in de praktijk brengen, wat ik op school had geleerd. Ook heb ik geleerd om beter te communiceren met mensen, zelfverzekerder te zijn, op te komen voor mijn mening en sociaal om te gaan met collega’s.
 

Hulp van ambulant begeleider

Om mijn werk te kunnen doen, kreeg ik een laptop van BAM met alle benodigde software en hardware en ben ik door twee mensen begeleid. De opdrachten, die ik kreeg, voerde  ik zelfstandig uit en werden daarna uiteraard gecontroleerd. Verder kreeg ik de mogelijkheden om mijn werkprocessen te kunnen behalen voor mijn school. Vanuit Visio heb ik contact gehad met mijn ambulante begeleidster over hoe het ging en eventuele benodigde aanpassingen. Maar het werk ging goed en ik hoefde geen extra hulpmiddelen.
 
Door deze stage weet ik dat het belangrijk is om goede contacten te leggen en te onderhouden. Ik heb door het zoeken naar een stageplek veel ervaring opgedaan met solliciteren. En deze werkervaring zal mij beter in staat stellen om mijn werk als werkvoorbereider goed te doen.

De medewerkers van BAM hebben ook ervaren hoe het is om slechtziend te zijn tijdens een belevingstocht.

Meer over blogger Marc Hillen

Marc Hillen heeft juvenile retinoschisis, een zeldzame, geslachtsgebonden aandoening van het netvlies. Hij is naar Visio verwezen door oogarts dr. E. Prick van het AMC. Hij heeft op de Visioschool in Huizen en Amsterdam gezeten en heeft nu ambulante begeleiding. Ook adviseerde Visio over diverse hulpmiddelen en is hij op diverse zomerkampen geweest. 

Reacties

Blog post heeft op dit moment nog geen reacties.
Abonneer

Snel naar informatie