Bel 088 585 85 85 Contact

Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Het belang van zelfstandig en toegankelijk stemmen

Geplaatst op 20-03-2019

Voor Fenna Corstanje is het een belangrijke dag. Ze kan op 20 maart 2019 voor het eerst zelfstandig en toegankelijk stemmen in haar eigen gemeente, iets waar haar moeder zich tien jaar geleden al voor heeft ingezet. “Dat is echt heel belangrijk voor mij”, vertelt ze in een interview voor de website van Visio. “Het geeft me vrijheid, ik kan het gewoon zelfstandig doen, net als iedereen.”

Banner stemmen voor iedereen met foto van Fenna

Stemmen dichtbij huis

Nu is er één toegankelijk stemlokaal in haar gemeente Amsterdam voor slechtziende en blinde mensen tijdens de Provinciale en Waterschapsverkiezingen. Als het aan Corstanje ligt komen daar snel meer locaties bij. “Eén toegankelijke locatie per wijk zou mooi zijn”, zegt ze. “Mijn eigen wijk ken ik ook, dat is prettig als ik zelfstandig naar het stembureau ga. Nu kan ik gewoon de deur uitstappen als ik wil gaan stemmen.”
 

Onafhankelijk je stem uitbrengen

Tot voor kort konden mensen die zeer slechtziend of blind zijn alleen stemmen door iemand mee het stemhokje in te nemen of door een volmacht af te geven. Vorig jaar is daar verandering in gekomen dankzij de komst van de stemmal met audio-ondersteuning. Corstanje kon ook haar partner vragen te stemmen. “Ik vertrouw mijn man, maar ik wil dit zelf doen en niet afhankelijk zijn.”
 

Betrek slechtziende en blinde mensen

Corstanje is blij  dat die mal en de soundbox er zijn. “In de toekomst hoop ik dat er een digitale stemmogelijkheid komt, zodat er helemaal niets anders is voor mensen met welke beperking dan ook.” Ze hoopt dat gemeenten in gesprek gaan met bijvoorbeeld de Oogvereniging en Visio om te horen wat echt prettig is voor slechtziende en blinde mensen.
 

Meer gemeenten moeten volgen

Voor de verkiezingen van 20 maart 2019 kunnen mensen met een visuele beperking in twaalf gemeenten toegankelijk stemmen. “Al veel meer dan in 2018. En ik hoop dat veel meer gemeenten in heel Nederland zullen volgen”, zegt Corstanje. Ze hoopt dat de opkomst hoog is, zodat de gemeente zich achteraf niet kan verschuilen achter het feit dat er maar een handvol blinde mensen gebruik heeft gemaakt van hun stemrecht. “Het is daarom juist nu erg belangrijk dat mensen wel gaan stemmen. Samen moeten we de gemeenten duidelijk maken dat dit echt belangrijk voor ons is.”
 

Reacties

Blog post heeft op dit moment nog geen reacties.
Abonneer

Snel naar informatie