Mogelijkheden voor inburgeraars
Visio biedt ook advies, begeleiding en revalidatie voor statushouders met een visuele beperking. Voor inburgeraars en mensen die taalondersteuning nodig hebben en een visuele beperking hebben zijn er twee mogelijkheden.
- Zorgroute: mensen kunnen bij Visio zowel intensief als ambulant revalideren. Beide vormen van revalidatie hebben zelfstandige maatschappelijke participatie als einddoel, net als inburgering.
- Raamovereenkomst: gemeentes kunnen op basis van facturatie advies en begeleiding van de NT2 specialisten van Visio inschakelen. Hierbij is geen intensieve revalidatie aan de orde.
1. Zorgroute
Mensen kunnen bij Visio zowel intensief als ambulant revalideren. Beide vormen van revalidatie hebben, net als inburgering, zelfstandige maatschappelijke participatie als doel.
Visio leert revalidanten vaardigheden met minimale visuele belasting. Deze werkwijze zorgt voor maximaal behoud van energie. Er worden waar nodig én mogelijk hulpmiddelen aangemeten en via de verzekering aangevraagd.
Tijdens revalidatie leren mensen met de computer te werken, zoals blind typen en gebruik van spraakprogramma’s en hun mobiele telefoon met spraak te bedienen. Ze leren indien nodig braille lezen en stoklopen, zodat ze zelfstandig naar buiten kunnen, boodschappen doen en huishoudelijke taken in huis.
Ambulante revalidatie
Bij ambulante revalidatie krijgt de revalidant een aantal losse contacturen per week dichtbij huis. Er bestaat geen specifiek ambulant traject voor inburgeraars. Cliënten krijgen wel de losse revalidatieonderdelen, zoals blind typen en stoklopen, maar ze krijgen geen taallessen.
Intensieve revalidatie
In de intensieve revalidatie in Apeldoorn is een gespecialiseerd team voor anderstaligen. Bij intensieve revalidatie is specifiek begeleiding aan inburgeraars. Inburgeraars krijgen hier dezelfde revalidatieonderdelen als in de ambulante zorg, maar daarnaast individuele taallessen op maat en inburgeringslessen.
Zowel ambulante als intensieve revalidatie voor inburgeraars wordt bekostigd vanuit de zorgverzekeraars. Gemeentes hebben hier geen kosten aan. Vervoer wordt via zorg-taxi geregeld.
2. Route raamovereenkomst
Als je gebruik wil maken van de “raamovereenkomst consultatie en advies bij inburgering” kunnen gemeentes op basis van facturatie advies en begeleiding van de NT2-specialisten inschakelen. Dit kan als iemand bijvoorbeeld al zelfredzaam is en hulpmiddelen heeft. Intensieve revalidatie is dan niet aan de orde. De verwachting is dat iemand dan kan inburgeren via het reguliere traject.
Wij kunnen contact leggen met taal- of inburgeringslocaties en advies geven hoe zij hun lessen voor de visueel beperkte leerder zouden kunnen vormgeven. Het is belangrijk dat de inburgeraar zich dan al wel zelfstandig kan redden en zelf ook al de benodigde hulpmiddelen heeft om te lezen en zich te verplaatsen van a naar b. Is dat niet het geval dan is ons advies om eerst te gaan revalideren. De vaardigheden zijn namelijk essentieel om je in de “reguliere” wereld te kunnen redden. Er kan voor gekozen worden om na een revalidatieperiode via de raamovereenkomst alsnog wat extra begeleiding in te zetten. Meestal is dat dan niet meer nodig, omdat alles tijdens de revalidatie al is gedaan. Tarieven zijn te vinden in de raamovereenkomst die bij uw gemeente inzichtelijk is.
Ervaringsdeskundige
Als de inburgeraar het prettig vindt, kunnen we een ervaringsdeskundige vragen om eens te bellen, om uit eigen ervaring in de moedertaal te vertellen wat hier allemaal gebeurt. Dat kan vrijblijvend voordat het hele traject start, gewoon om iemand te informeren.
Verwijzing nodig voor aanmelding
Voor het aanmelden van beide routes hebben we een verwijzing van de oogarts met oogheelkundige gegevens nodig. De oogarts kan een verwijsformulier digitaal invullen op ons aanmeldportaal met als reden “begeleiding in de algemene zelfredzaamheid en begeleiding bij het vormgeven van het inburgeringstraject”
Samenwerking met gemeenten
We houden tijdens het revalidatieproces contact met de contactpersoon van de gemeente om het inburgeringstraject vorm te geven en indien nodig te ondersteunen bij het aanvragen van ontheffing op basis van de visuele beperking.
Het hele zorgtraject kan onderdeel zijn van het persoonlijk plan Inburgering en Participatie. We kunnen taaltraining bieden tot B1 (en ook daarboven). Ons revalidatietraject kan als invulling van een Z-route worden gezien. Mensen verblijven tijdens de revalidatie immers in een Nederlandstalige omgeving met Nederlandse gewoonten en gebruiken. Ook de therapie is in het Nederlands.
Tijdens de revalidatie werken we in samenwerking met de gemeente ook toe naar een goede tijdsbesteding en participatie, bijvoorbeeld: school, werk, vrijwilligerswerk of een andere passende vorm van dagbesteding. Gemeenten kennen de regionale mogelijkheden en wij hebben kennis van de gevolgen van de visuele beperking.
Inburgeringsexamens
Het inburgeringexamens is op dit moment niet toegankelijk voor mensen met een (ernstige) visuele beperking. Ten eerste omdat veel opdrachten visueel zijn en ten tweede omdat de technische hulpmiddelen zoals spraak- en vergrotingsprogramma’s niet aansluiten op de examensystemen.