Sensemath

Wiskundige functies hoorbaar maken

Wiskunde is voor veel leerlingen niet alleen een verplicht, maar ook erg moeilijk vak. Het is een vak met veel abstractie informatie en logisch beredeneren. De kennis en vaardigheden die worden opgedaan, worden toegepast in allerlei dagelijkse situaties. Om wiskunde toegankelijker, bruikbaarder en mogelijk leuker te maken, heeft Visio SenseMath ontwikkeld.

Download de gratis iOS-app in de Apple App Store.

U gaat naar de SenseMath Promotievideo op YouTube
Met SenseMath kan een wiskundige formule of functie, zoals y is x kwadraat plus 3, worden omgezet naar geluid. Met deze audioweergave van een grafiek kun je in een korte tijd een overzicht krijgen van de verschillende eigenschappen van een grafiek. Wiskundige elementen zoals snijpunten en toppen worden hoorbaar gemaakt. Alle grafieken uit het wiskundeboek staan al klaar in de app, dus je hoeft deze niet allemaal opnieuw in te voeren als je bezig bent met je huiswerk. De app is gemaakt voor en door blinde mensen, maar natuurlijk mag iedereen er gebruik van maken.

SenseMath nu gratis verkrijgbaar in Apple App Store

Screenshot van Visio-app SenseMath in Apple Appstore

Optimale toegankelijkheid

SenseMath maakt optimaal gebruik van alle VoiceOver functionaliteiten. Met het speciaal voor SenseMath ontwikkeld wiskunde toetsenbord wordt een functie ingevoerd. Elke functie wordt zowel in beeld, spraak als braille weergeven, via een lineaire of wiskundige weergave. Naast de functies zijn wiskundige elementen, zoals snijpunten en toppen, in geluid aan of uit te zetten. De afspeelsnelheid kan eenvoudig worden gewijzigd. Tot slot is het mogelijk om zelf het soort geluid te kiezen wat voor jou fijn werkt zoals een pianogeluid of het geluid van een synthesizer. Op die manier heb je als gebruiker de controle over de manier waarop je de grafiek wilt analyseren. 

Met het speciaal voor SenseMath ontwikkeld wiskunde toetsenbord wordt een functie ingevoerd. Elke functie wordt zowel in beeld, spraak als braille weergeven, via een lineaire of wiskundige weergave. Naast de functies zijn wiskundige elementen, zoals snijpunten en toppen, in geluid aan of uit te zetten. De afspeelsnelheid kan eenvoudig worden gewijzigd. Op die manier heb je als gebruiker de controle over de manier waarop je de grafiek wilt analyseren. SenseMath is maakt optimaal gebruik van alle VoiceOver functionaliteiten. 

De mogelijkheden van SenseMath op een rijtje:

 • invoer van functies via een uniek wiskunde toetsenbord
 • toetsenbord werkt met VoiceOver blind typen
 • elke functie kan ingevoerd, opgeslagen en bewerkt worden
 • elke functie kan visueel, in spraak en braille worden gelezen
 • elke grafiek uit Moderne Wiskunde en Getal & Ruimte 12e editie zijn beschikbaar in de app
 • grafieken worden zowel auditief als visueel weergegeven
 • wiskundige elementen, zoals snijpunten, stappen op de x-as en toppen zijn auditief aan of uit te zetten
 • Je kunt zelf kiezen welk geluid van de grafiek je wilt gebruiken: piano, synthesizer of sinus
 • de Magic Tap kan gebruikt worden voor afspelen en stoppen van grafiek
 • met de VoiceOver rotor zijn wiskundige elementen aan of uit te zetten
 • de app bevat uitgebreide hulp functionaliteit

Vervolg en contact

We staan altijd open voor suggesties om de beleving van de app te verbeteren. Neem voor meer informatie, hulp of feedback over SenseMath contact op via sensemath@visio.org.

5 afbeeldingen van de iPhone met de app