We tellen af naar de Tactile Reading & Graphics Conference (TR25). Van 2 tot en met 4 juni 2025 verwelkomt Amsterdam internationale experts op het gebied van braille, tastbare leesvormen en inclusieve communicatie. Visio is trotse medeorganisator van deze editie. In aanloop naar het congres delen verschillende Visio-collega’s uit het projectteam hun persoonlijke tips.
Toegankelijkheid is altijd belangrijk, maar bij Tactile Reading 2025 ligt het onder een vergrootglas. Al vanaf de eerste voorbereidingen is er aandacht voor toegankelijkheid: van de inrichting van locatie Muziekgebouw aan 't IJ en de reisinformatie tot aan de presentatievormen, catering en het congresfeest. Frouck de Boer, adviseur bij het team Zicht op Toegankelijkheid van Visio, is vanaf het begin nauw betrokken bij de organisatie. Wie kan je beter over de toegankelijkheid van deze conferentie bijpraten, dan zij?
“Toegankelijkheid is een werkwoord, geen afvinklijstje.”
Frouck: “Wat ik vooral zou willen benadrukken als het gaat om de toegankelijkheid van het evenement zelf is dat toegankelijkheid een werkwoord is en niet ‘een afvinklijstje’ met ‘zo, nu ben ik klaar’. Sociale, fysieke en digitale toegankelijkheid gaan hand in hand. We zijn de toegankelijkheid van het event ook vanuit die driehoek aangegaan; als bijvoorbeeld fysiek qua toegankelijkheid er een uitdaging is (denk aan de hoge steile trap in het Muziekgebouw), dan gaan we onderzoeken of we vanuit de andere twee pijlers dat kunnen opvangen, bijvoorbeeld vanuit ‘Sociaal’, in dit geval met hostess.”
Waar kijkt Frouck het meest naar uit?
“Ik ben heel erg nieuwsgierig naar de bijdrage van Myrthe Plaisier en Trudy van der Merbel. Een presentatie over 'Vibrotactile technology for social haptic communication.’ Voor mijn tijd als adviseur Toegankelijkheid bij Visio werkte ik bij een organisatie voor mensen met een auditieve beperking. In de eerste jaren bij Visio zat ik ook in de expertisegroep VAB (Visueel en Auditieve Beperking) en heb vanuit die expertisegroep Haptic communication naar Nederland ‘gehaald’. Ik vind het heel interessant wat de ontwikkelingen zijn op dit gebied en wat deze Vibrotactile technologie inhoudt.”
Wat is haar gouden conferentietip?
“Wat je als deelnemer absoluut móet bijwonen? Vanuit mijn perspectief van toegankelijkheid ben ik heel geïnteresseerd in de bijdrage van Ana Petrović, Assistant Professor (Delft University of Technology) over Tactile Urbanism. Vooral heel erg benieuwd naar de nieuwe ontwikkelingen. Want die gaan snel.”
Met een lach voegt ze toe: “Daarnaast is de table talk die ik samen met Bart Simons zal geven natuurlijk heel erg de moeite waard! Bart is een expert op het gebied van braille vanuit België. Hij vertegenwoordigt vanuit de EBU de Nederlandstalige landen in de werkgroep Braille ten behoeve van de standaardisering. Zo belangrijk dat we eenduidigheid en uniformiteit hebben. Daarmee maak je de toepassing voorspelbaar en bruikbaar vanuit universeel ontwerp. Ik vind het mooi om te zien dat we daarin ‘over de grenzen’ samenwerken!”
- Table talk ‘Tactile information in public spaces’
- Maandag 2 juni, 12.00 uur
- Foyerdeck 2
Tot slot: Froucks praktische tips voor bezoekers
Frouck: “Misschien is het wel goed om een aantal concrete maatregelen te noemen die de organisatie inzet voor de toegankelijkheid van TR25.”
- Navilens: Van station naar het Muziekgebouw navigeer je met Navilens. De codes zijn op afstand en vanuit een scherpe hoek scanbaar en geven direct gesproken informatie via je smartphone.
- Badge met braille en NFC: Elke deelnemer ontvangt een stijlvolle badge van PictureLive, met braille én een NFC-tag. Daarmee kun je snel en toegankelijk audio-informatie ontvangen over het programma, zonder een app te hoeven installeren.
- Hostesses: Op verschillende plekken aanwezig om vragen te beantwoorden en te ondersteunen.
- Geleideroutes en visuele markering: In het gebouw zijn routes aangelegd met TG lining en voorzien van contrastrijke markeringen. Navilens-codes geven digitale ondersteuning bij het vinden van je weg.
- Audiodescriptie en tolkondersteuning. In de Grote Zaal verzorgt Komt het Zien! live audiodescriptie. Voor doofblinde bezoekers zijn er tolken aanwezig op een vaste plek in de zaal.
- Rustruimte. Even bijkomen van alle indrukken? Dat kan in de kleedkamers van het Muziekgebouw, speciaal ingericht als prikkelarme ruimte.
Wil je meer weten over het programma van deze conferentie? Bezoek dan de website van Tactile Reading 2025. Tickets zijn niet langer verkrijgbaar, omdat de conferentie is uitverkocht.