Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

“AI opent mijn wereld: zelfstandiger leven met een visuele beperking”

12-05-2025

In de maand mei staat technologie en kunstmatige intelligentie centraal bij Koninklijke Visio. Eén van de mensen die met veel enthousiasme AI-toepassingen inzet in het dagelijks leven is Marijke (40). Marijke is volledig blind, maar dat weerhoudt haar er niet van om volop mee te doen. Sterker nog: AI maakt haar dagelijks leven makkelijker, zelfstandiger en leuker. 

Van hulpmiddelen naar slimme apps 

“Ik kan in mijn huis allemaal hulpmiddelen zetten, maar mijn telefoon heb ik altijd bij me. Dan liever apps op mijn telefoon die mij helpen”, vertelt Marijke. Ze begon met uitproberen: wat werkt wel, wat niet? Inmiddels gebruikt ze dagelijks verschillende AI-apps. De belangrijkste voor haar zijn Be My Eyes, Seeing AI, ChatGPT en de relatief onbekende app Orion. 

Zelf kleuren kiezen en houdbaarheidsdata checken 

Een van haar favorieten is de Be My Eyes-app. Deze heeft inmiddels ook een AI-functie die foto’s kan analyseren. “Als ik bijvoorbeeld vleeswaren in de koelkast heb liggen, maak ik er een foto van en de app vertelt me precies wat het is en tot wanneer het houdbaar is. Ook helpt het bij het kiezen van kleding. Dan maak ik een foto van een stapel kleding en vraag ik: waar ligt de roze broek? Dan zegt de app: ‘de tweede van onderen’. Dan weet ik precies welke ik moet pakken.” 

Navigeren en objecten herkennen met Orion 

Een andere opvallende app is Orion. “Die werkt echt als een soort achteruitrijcamera. Je start de camera en de app vertelt je waar objecten staan. Een stopcontact zoeken in een hotel? Geen probleem. Hij zegt gewoon: ‘stopcontact op drie uur’. Of als ik wil weten waar de fles staat op tafel, dan navigeert hij daarheen.” De app is ook handig op straat. “Bij het busstation kan ik gewoon de camera richten op de perrons en Orion vertelt me op welk perron welke bus komt, en waar hij naartoe gaat. Het werkt echt verbazingwekkend goed.” 

AI in communicatie en werk 

Marijke is ook actief als vrijwilliger bij de Oogvereniging Overijssel. Daar gebruikt zij AI voor het schrijven van teksten. “Met ChatGPT geef ik een paar feiten over een activiteit en krijg ik een leuke aankondiging terug. Soms vraag ik om een serieuze toon, soms juist met humor.” Ook ingewikkelde brieven van de gemeente zijn geen probleem meer. “Ik laat ze uitleggen in begrijpelijke taal. En als ik een reactie moet schrijven, helpt ChatGPT daarbij ook.” 

Zelfstandig koken, tuinieren en foto’s beheren 

Zelfs in de keuken komt AI van pas. “Als ik twijfel of een gehaktbal gaar is, snijd ik hem door, maak een foto en vraag via Be My Eyes of hij gaar is. De app zegt dan bijvoorbeeld: ‘nog wat aan de roze kant’ of ‘ziet er prima uit’.” Ook in de tuin is AI handig: “We hadden plantjes geplant maar wisten niet meer wat waar stond. Foto maken, naar ChatGPT sturen en ik kreeg meteen te horen of het onkruid was of een bloeiende plant, en hoe ik die moet verzorgen.” 

Seeing AI gebruikt Marijke vooral voor het beheren van foto’s. “Ik maak veel foto’s van mijn hondjes en partner, maar ik weet op een gegeven moment niet meer wat wat is. Seeing AI kan de foto’s omschrijven en ik kan die omschrijvingen opslaan. Dan zegt hij: ‘klein zwart hondje links, bruin hondje rechts’ – dan weet ik wie wie is.” 

“Je hoeft niet alles in één keer te snappen” 

Voor mensen die AI spannend vinden heeft Marijke een duidelijke boodschap: “Begin klein. De meeste apps zijn gratis. Werkt het niet, dan gooi je het eraf. Maar er gaat echt een wereld voor je open. Je hoeft niet alles in één keer te snappen. Je begint met iets kleins, zoals etiketten lezen of kleuren herkennen. en Langzaam leer je steeds meer.” 

Meer vrijheid, minder afhankelijkheid 

Wat AI Marijke vooral geeft, is zelfstandigheid. “Ik hoef niet voor elk klein dingetje hulp te vragen. Dat voelt goed. Het zijn de dagelijkse dingen: koken, kleding kiezen, boodschappen doen, die ik nu gewoon zelf kan. Dat maakt een wereld van verschil.” 

Snel naar informatie