Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Bel 088 585 85 85 Contact

Als contact maken niet vanzelf gaat: een onderzoek naar eenzaamheid

16-07-2025

Iedereen voelt zich weleens alleen. Maar wat als dat gevoel aanhoudt? Misschien herken je het wel: je zit op een verjaardag. Je hoort stemmen, gelach, bestek. Maar het gesprek? Dat glipt aan je voorbij. Iedereen is er, maar jij voelt je alleen. Zeker als je slechtziend of blind bent, kan contact maken soms lastig zijn. Gesprekken beginnen vaak niet vanzelf. En mensen weten niet altijd hoe ze je kunnen betrekken. Je bent niet de enige die hiermee worstelt. 

Samen op zoek naar antwoorden

Daarom doen Koninklijke Visio, de Robert Coppes Stichting, Bartiméus, de Oogvereniging en Amsterdam UMC gezamenlijk onderzoek naar eenzaamheid onder mensen met een visuele beperking. We willen weten hoe vaak eenzaamheid voorkomt, wat de oorzaken zijn en wat kan helpen om dit gevoel te doorbreken. 

Verhalen uit de praktijk

Tijdens de eerste bijeenkomsten spraken zeven slechtziende en blinde volwassenen openhartig over hun ervaringen met eenzaamheid. Ze vertelden hoe zij omgaan met hun visuele beperking, hoe hun dagen eruitzien en wat contact met anderen voor hen betekent. Deze verhalen geven het onderzoek richting en diepgang.

“De gesprekken waren open en oprecht,” vertelt onderzoeker Edine van Munster. “Ze laten zien hoe belangrijk het is om écht te luisteren.”

Eenzaamheid begrijpen om te kunnen helpen

De inzichten uit deze gesprekken vormen de basis voor de volgende stap: het beter herkennen en ondersteunen van eenzaamheid bij mensen met een visuele beperking. Want pas als we echt begrijpen wat eenzaamheid voor iemand betekent, kunnen we er iets aan doen. 

Meer weten?

Wil je meer weten over het onderzoek of ben je benieuwd hoe je zelf kunt bijdragen? Lees meer in dit artikel van Kennis Over Zien

 

Snel naar informatie