Bel 088 585 85 85 Contact

Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Leerlingen zijn goed voorbereid bezig met de eindexamens, ICT ook?

21-05-2024

Sinds 14 mei hangt er een gespannen sfeer in de gangen van de Visio-scholen: de eindexamens van de middelbare school zijn volop bezig. Tijdens de meivakantie hebben de leerlingen hard geleerd en geoefend om deze belangrijke toetsen zo goed mogelijk te maken. De leerlingen zijn helemaal voorbereid, maar hoe zit het met de ICT-voorzieningen?

Bij Koninklijke Visio maken de leerlingen hun examens op een laptop. Dit draagt bij aan een goede voorbereiding, want tijdens de examens mag er niets misgaan. Vince Jansen, ICT-medewerker bij Visio Onderwijs Grave, geeft ons een inkijkje in de voorbereiding. Hij heeft enkele jaren geleden zelf eindexamen gedaan op deze school, en weet dus precies hoe de voorbereiding zowel voor leerlingen als voor ICT'ers verloopt.

Vince Jansen werkt achter zijn laptop met brailleleesregel

Voorbereiding van ICT

Tot twee jaar geleden maakten de leerlingen eindexamens op hun eigen laptop. Dit betekende dat de ICT-medewerkers van Visio voor en na ieder examen elke laptop in en uit "examenmodus" moesten zetten. Dit kostte veel tijd en zorgde voor extra zenuwen bij zowel de leerlingen als de medewerkers. De leerlingen waren al nerveus, en het wachten totdat de ICT-medewerker de laptop goed had ingesteld, voegde extra spanning toe.

Sinds twee jaar zijn er aparte eindexamenlaptops beschikbaar. “Dit zorgt voor meer werk vooraf, maar op de dag zelf kunnen de leerlingen direct starten met hun eindexamen. Bovendien hoeven ze na afloop niet te wachten om hun eigen laptop terug te krijgen,” legt Vince uit. Dat het voorbereiden van de laptops veel tijd kost, werd duidelijk tijdens het interview. Na ons gesprek op 19 april – een maand voor de eindexamens – ging Vince meteen aan de slag met het klaarmaken van de laptops.

Staatsexamens

Naast de reguliere examens maken de leerlingen ook staatsexamens. Dit zijn mondelinge examens voor vakken waarvoor ze vanwege hun visuele beperking niet aan de reguliere examens kunnen deelnemen. Denk hierbij aan lange, ingewikkelde wiskundige berekeningen. Visio-leerling Ubah legde aan NOS Stories uit hoe deze staatsexamens in hun werk gaan.

Doorstromen naar een vervolgopleiding

Na de middelbare school begon Vince aan zijn vervolgopleiding ICT aan het Koning Willem I College (voorheen ROC Leijgraaf). Dit was de eerste keer dat hij naar een school ging waar niet alles was aangepast voor studenten met een visuele beperking. Dit betekende voor Vince extra voorbereiding: op zoek naar digitale versies van de studieboeken, uitzoeken of de softwareprogramma’s toegankelijk waren of wat een alternatief zou zijn, en natuurlijk hopen op begrip van de docenten. “Ik denk dat ik veel geluk heb gehad. Ik ga zelf heel relaxt om met mijn visuele beperking en daardoor de docenten ook. Bovendien had ik een klasgenoot met een slechtziende baas en een blinde neef,” vertelt Vince.

Met zowel de leerlingen als de ICT-voorzieningen goed voorbereid, kunnen de eindexamens bij Visio-scholen soepel verlopen. De inzet van specifieke eindexamenlaptops en de aandacht voor individuele behoeften zorgen ervoor dat de leerlingen hun examens zonder technische zorgen kunnen maken.

Snel naar informatie