Bel 088 585 85 85 Contact

Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

"Nog niet uitgekeken, boek over ouder worden met minder zicht

31-01-2024

Het boek “Nog niet uitgekeken, inspiratie voor mensen die met minder zicht ouder worden” verschijnt donderdag 8 februari. Professionals en ervaringsdeskundigen van Koninklijke Visio, Bartiméus, Robert Coppes Stichting, Oogvereniging en MaculaVereniging vertellen daarin hun verhaal vanuit de dagelijkse praktijk. Het boek is geschreven voor mensen die op latere leeftijd minder goed gaan zien en bij wie een bril of lenzen niet meer helpt. Ook voor naasten en zorgprofessionals is het zeker het lezen waard.

Emotionele en praktische kant van steeds slechter zien

Ouder koppel loopt hand in handHet boek gaat in op de emotionele en praktische kant van het verlies van zicht. Hoe gaat iemand hiermee om? Hoe is het voor de naasten? Wat is nog wél mogelijk? Zoals het bewust gebruik van andere zintuigen en praktische aanpassingen in huis. Welke oogafwijkingen komen juist bij ouderen voor, bij welke organisaties kan men terecht en welke hulpmiddelen zijn er?

Informatie van professionals wordt afgewisseld met tips en ervaringsverhalen van mensen die slechtziend of blind geworden zijn, hun partners en kinderen.

Lees het op papier, digitaal of als audio

{^widget|(url1)https%3a%2f%2fwww.webedu.nl%2fbestellen%2fbartimeus%2fcatalog%2f14319-compleet-overzicht-titels%2f22515686-nog-niet-uitgekeken|(contentreversed)False|(name)TL-LijstMetLinkjes|(title1)Bestel+fysieke+boek+voor+%e2%82%ac+37%2c23+op+Bartimeus.nl|(widget_displayname)Lijst+met++linkjes|(width)|(height)^}Ook is het binnenkort gratis beschikbaar als toegankelijk digitaal en audiobestand.

De projectgroep

  • Leo van Rijt is op latere leeftijd zijn zicht kwijtgeraakt. Hij is via de ervaringsdeskundigenpool van de Oogvereniging betrokken bij “Nog niet uitgekeken”. Tegen mensen die steeds slechter gaan zien, zegt hij: “Gebruik de informatie uit het boek en de ervaringen van lotgenoten die de teleurstelling van het zichtverlies hebben omgezet naar een positief toekomstbeeld."
  • Evert Riphagen is ook steeds slechter gaan zien en via de ervaringsdeskundigenpool betrokken bij “Nog niet uitgekeken”: “Ik vind het mooi om in het boek te lezen hoeveel kansen en mogelijkheden er liggen als je slechter gaat zien wanneer je ervoor open kunt staan.”
  • Roger Ravelli is actief lid van de MaculaVereniging. Hij is ook betrokken bij Kennis Over Zien en deze publicatie.
  • Peter Verstraten is adviseur expertise bij de Robert Coppes stichting in Vught. Hij is medeauteur van het boek “Ooit gezien, maar nog niet uitgekeken, werken en omgaan met slechtziende en blinde ouderen” (2000, uitgeverij BSL). Van zijn ervaring is gebruikgemaakt bij dit boek.
  • Anouk Butterlin is projectleider ouderen bij stichting Accessibility. Zij interviewde voor het boek verschillende mensen die op latere leeftijd slechtziend of blind werden, hun kinderen en partners.
  • Gerjanne Zielman is maatschappelijk werker bij Bartiméus. Zij bezoekt mensen met een visuele beperking thuis en helpt hen met de meest uiteenlopende vragen.
  • Karin Topper is projecteider expertise- en kennisontwikkeling bij Koninklijke Visio en Kennis Over Zien. Karin: “Ik vond het mooi dat de vijf consortiumpartners van Kennis over Zien bij dit project betrokken waren. Een goede samenwerking en prachtig eindresultaat.”
Van links naar rechts: Leo van Rijt, Roger Ravelli, Peter Verstraten en Karin Topper

Meer informatie

Wilt u meer weten over het boek “Nog niet uitgekeken”? Neem dan contact op met Bea Kuijs van Kennis Over Zien via info@kennisoverzien.nl of 06 81 35 92 58.

Snel naar informatie