Bel 088 585 85 85 Contact

Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Stop voor de witte stok

Geplaatst op 15-10-2015

Ieder jaar vindt op 15 oktober "de Internationale Dag van de Witte Stok" plaats. Op deze dag vragen mensen met een visuele beperking op een positieve manier aandacht voor hun "positie" in het verkeer. 

Alicia Neuteboom, medewerker Advies bij Visio in Den Haag verwerkte een aantal recente ervaringen tot dit blog. Ervaringen en verhalen van Alicia en Ruth van de afdeling Advies in Den Haag zijn op Twitter te volgen via @RenA_DenHaag.

Voorrang verlenen is verplicht 
De welbekende witte stok met rode cirkels is het internationale boegbeeld voor slechtziende en blinde mensen maar daarnaast ook een officieel aanvaard verkeershulpmiddel. Volgens artikel 49 van het reglement verkeersregels en verkeerstekens dienen weggebruikers voorrang te verlenen als een gebruiker van deze stok aangeeft de weg te willen oversteken. In een theorieboekje van een autorijschool lees ik hierover het volgende: “blinden kun je herkennen aan hun blindenstok.” “Bestuurders moeten blinden en zich moeilijk voortbewegende personen in het verkeer voor laten gaan.”
 

Onbekend met de regels

In mijn zoektocht naar verhalen van slechtziende en blinde stokgebruikers kom ik een keur aan ervaringen en belevingen tegen. Veelal spreekt hier toch uit dat (mede) weggebruikers niet (voldoende) bekend zijn met de verkeersregel(s), met gevaarlijke of angstige momenten voor de slechtziende of blinde weggebruiker tot gevolg.
 

Susanna van den Kieboom, bijna blind, uit Berchem, België

“Na een valpartij met botbreuken, ben ik afgestapt van de witte stok. Ik gebruik nu een witte rollator voor blinden en slechtzienden en daar is een nummerplaat aan bevestigd waarop in grote letters BLIND staat. In de tas die aan de handvaten hangt steekt mijn witte stok. Het voordeel is dat niemand (meer) naast mijn handicap kan kijken, dat ik via de wieltjes al mijn hindernissen voel en dat fietsers vertragen omdat een rollator voor hen een groter obstakel is dan een dunne stok.” Susanna maakt zich grote zorgen over de onwetendheid van weggebruikers. Gekscherend zegt zij erover: “Met de toeloop van vluchtelingen mag de witte stok ook wel opgenomen worden in het inburgeringspakket!”
 

Nicole Toebak, ergotherapeut bij Visio in Leiden

“Met mijn witte stok oversteken. Het lijkt wel of de automobilisten zelf blind zijn.” Nog te vaak merkt Nicole tijdens haar mobiliteitstrainingen dat weggebruikers het signaal van de witte stok negeren of misschien, erger nog, niet (er)kennen!
 

Relinde van der Burgt-Loch, slechtziend én vaardigheidstrainer bij Visio

“Gewapend met geleidehond en herkenningsstok werd ik vanmorgen bijna wéér voor de sokken gereden door een stel fietsers. In de drukte van de ochtendspits is dit vaak echt op z’n toppen. Vaak zien mensen mij aan als trainer van de hond in plaats van als iemand met een visuele beperking. Dat komt omdat je aan mijn blik of ogen niets ziet en ook mijn jongere leeftijd maken wellicht dat mensen daarover een verkeerde inschatting maken.” Relinde volgde mobiliteitstraining en leerde daar je duidelijk op te stellen, de stok te tonen. “Wachten tot er ruimte komt om over te steken is in de praktijk niet uitvoerbaar, omdat er niemand stopt en er dus geen ruimte komt om over te steken. Ik laat mijn stok duidelijk zien, dan steek ik hem uit als ik denk dat het kan en ga ik.” Soms schat ook zij de situatie verkeerd in en moeten fietsers vol op de rem. “Dat vind ik soms wel spannend, maar meestal gaat het goed. Ik ben één keer echt aangereden door een fietser. Die was toen inderdaad ook boos. Dat zijn ze bijna altijd.”
 

Ellen, 28 jaar, goedziend en medeweggebruiker

“Ik zou niet weten wat er van mij als weggebruiker verwacht wordt als iemand met een uitgestoken witte stok langs de stoep staat. Hulp, misschien?” Ellen en haar collega’s wisten allen niet waar de witte stok precies voor dient en staat. Bij het zien ervan vermoedde zij wel dat diegene blind of slechtziend zou zijn, maar zeker weten wist ze het ook niet.
 

Actie #ikziejou op Dag van de Witte Stok 

Kortom, er is nog voldoende te leren over de mobiliteitsbehoeften van slechtziende en blinde mensen. Op diverse plekken in het land vinden activiteiten plaats tijdens de “Dag van de Witte Stok”. Wat je zelf kunt doen? Sta eens stil bij je visueel beperkte weggebruiker. Maak een foto van een (verkeers) situatie met een slechtziende of blinde medemens en twitter deze met de #ikziejou.
 

Meer weten?

Reacties

Blog post heeft op dit moment nog geen reacties.
Abonneer

Snel naar informatie