Bel 088 585 85 85 Contact

Visio maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om de inhoud af te stemmen op uw wensen, verbeteringen aan te brengen, maar ook om d.m.v. online trackers, die pas actief zijn na uw expliciete toestemming, om de koppeling met social media eenvoudiger te maken.

Van succesvolle ondernemer tot inspirerende Blindfluencer

03-07-2024

Een gedreven onderneemster en echte doener, dat is de 63-jarige Inge de Munnik uit Den Bosch. Tijdens haar marketingcarrière ontwikkelt zij diverse succesvolle online concepten. Inge staat als ervaren marketeer midden in het bedrijfsleven en ziet overal kansen. Maar dan raakt zij onverwachts blind. Dat verandert veel, maar Inge blijft als mens dezelfde. Zij blijft mogelijkheden zien en richt het platform Blindfluencers.nl op.  

Inge de Munnik heeft altijd een scherp oog gehad voor kansen. Toen het internet eind jaren negentig in opkomst was, twijfelde zij niet, maar startte één van de eerste webshops voor parfum. Inge: “Ik spring graag in het diepe, dat zit in mijn ondernemende aard. In die tijd heb ik heel veel geleerd over de techniek achter het internet.” Het is het begin van haar veelzijdige carrière in de wereld van marketing. Zo schrijft Inge onder meer een kookboek, start haar eigen online marketingbureau en geeft les als marketingdocent aan diverse hogescholen.  

Inge de Munnik, oprichter van het online platform Blindfluencers.nl, poseert op straat met haar taststok

“Ik werd plotseling blind door een complicatie” 

In 2016 krijgt Inge problemen met haar zicht. Ze ziet met één oog geen kleuren meer en haar gezichtsveld wordt beperkt. Na een lange periode van onderzoek wordt er uiteindelijk een meningeoom ontdekt, een goedaardige tumor in het hersenvlies. Deze drukt op Inges linkeroogzenuw en veroorzaakt haar oogklachten.  

Tijdens een operatie wordt de tumor grotendeels verwijderd. Eén stukje blijkt helaas niet goed te verwijderen en begint opnieuw te groeien. Er volgt een nieuwe operatie. Deze operatie lijkt succesvol, maar wanneer Inge wakker wordt uit haar narcose kan zij helemaal niets meer zien.  

Inge: “Eerst dachten we nog dat mijn blindheid kwam door zwellingen van de operatie. Dan zou ik na ongeveer vier dagen weer kunnen zien. Maar dat gebeurde niet. Ik bleef blind, door een complicatie tijdens de operatie. Het was gewoon enorme pech.” 

Revalidatie: jezelf opnieuw uitvinden en omarmen 

Nadat Inge blind raakt, heeft ze veel steun aan haar kinderen en partner Fred die veel voor haar regelt. Ook komt Koninklijke Visio al snel in beeld. Samen met een ergotherapeut en maatschappelijk werkster wordt er een revalidatietraject opgestart. Inge verblijft acht maanden bij Visio Het Loo Erf in Apeldoorn voor intensieve revalidatie. "Er is veel persoonlijke aandacht,” vertelt Inge. “Ik werd geholpen waar nodig, maar werd vooral ook gestimuleerd om het weer zelf te gaan doen.”  

Bij Visio leert Inge niet alleen praktische vaardigheden zoals lopen met een taststok en ICT-gebruik, maar krijgt zij ook mentale ondersteuning. Inge: "Het is hard werken, maar ik heb ook veel lol gehad. Met begeleiders en andere revalidanten. De sfeer is positief en het contact met lotgenoten is fijn. Je leert om met je visuele beperking je leven opnieuw uit te vinden. Mijn trajectbegeleider Leonie wist precies wat ik daarvoor nodig had, zowel fysiek als mentaal. 

Ik kwam binnen als ondernemer die vooral wilde weten wanneer ik weer aan de slag kon, maar ik leerde dat het zo niet werkt. Revalideren is een continu proces waarin je moet leren om jezelf opnieuw uit te vinden en te omarmen wie je bent, inclusief je slechtziendheid of blindheid. ” 

Blindfluencer Inge de Munnik werkt met haar begeleider Tom aan haar ICT-vaardigheden bij Visio Het Loo Erf tijdens Inge's revalidatie

Oprichting van Blindfluencers 

Tijdens haar revalidatie besluit Inge om haar ervaring en verhalen te delen via een nieuw, eigen platform: Blindfluencers.nl. Deze website richt zich op haar eigen ervaringen, nieuwe technologieën, handige apps en zelfredzaamheid voor slechtziende en blinde mensen, en de mensen om hen heen. Inge: "Blindfluencers is ontstaan uit mijn eigen uitdagingen en de wens om anderen te helpen hun weg te vinden. Het gaat om het omdenken en laten zien wat je wel kan, ondanks je visuele beperking.” 

Met Blindfluencers geeft Inge een podium aan mensen met een visuele beperking die trots zijn op wat ze kunnen en dat willen laten zien. Inge: “We zeggen op Blindfluencers.nl nooit, ‘Hij heeft een visuele beperking en kan dit of dat’. Maar we doen het juist andersom: ‘Dit is en kan iemand, en hij of zij is toevallig ook slechtziend of blind’. Dat is het omdenken. Als iedere slechtziende of blinde persoon omdenkt, en we vertellen dat aan de buitenwereld, dan gaan mensen anders over je nadenken." 

Actief communiceren wat je wel kunt 

"Ik roep zowel zienden als slechtzienden op om de focus te verschuiven van wat iemand met een visuele beperking niet kan, naar wat diegene nog wel kan. Mensen hebben vaak een vooroordeel zodra je slechtziend of blind wordt," legt Inge uit. "Het is alsof je een etiket krijgt met alleen je beperkingen erop. Door te focussen op het negatieve en de onmogelijkheden, worden bij mensen met een visuele beperking veel talenten en positieve eigenschappen over het hoofd gezien." 

Inge benadrukt het belang van communicatie voor slechtziende en blinde mensen. "Je kunt controle nemen over je imago. We moeten actief communiceren wat we wel kunnen," zegt ze. "Het is essentieel om je positieve eigenschappen en talenten te benadrukken. Vertel mensen wie je bent en wat ze aan jou hebben. Laat zien dat je goed bent in je vak of hobby. Ikzelf ben nu blind, maar vanbinnen ben ik dezelfde Inge. Ook al verandert er heel veel: je blijft jezelf. Ik ben nog steeds een vakvrouw en kan nog heel goed strategisch nadenken. Als mensen met een visuele beperking is het onze taak om onze sterke punten onder de aandacht te brengen en de vooroordelen te weerleggen." 

“Neem de ruimte om dingen zelf te leren” 

Inge's advies aan anderen met een visuele beperking is duidelijk: "Blijf jezelf. Laat zien wat je wel kan en ga gewoon dingen doen, hoe eng het eerst misschien ook is. Mijn omgeving heeft me enorm geholpen, maar ik heb van hen ook de ruimte gekregen om zelf dingen te leren. Het is een continue zoektocht, maar het is mogelijk om je weg te vinden en jezelf opnieuw uit te vinden." 

Snel naar informatie