Juni: Maand van de Macula

Onder het mom van “In het hart, uit het zicht” lanceert de MaculaVereniging de gehele maand juni een grootschalige campagne: de Maand van de Macula. Met deze speciale maand hoopt de MaculaVereniging aandacht te vragen en bewustwording te creëren voor de oogaandoening.
Slogan van de maand is: “In het hart, uit het zicht”. Als u steeds slechter gaat zien, dan is het ergste gemis wat mensen aangeven, het niet meer kunnen zien van de gezichten: van uw lief, kinderen en kleinkinderen. Dat wat u het meest na aan uw hart ligt.
Over Macula Degeneratie
Macula Degeneratie (MD) is een oogaandoening die kan leiden tot ernstige slechtziendheid. Het deel van het netvlies waar we scherp mee zien raakt aangetast. Het scherpe zien is nodig bij allerlei dagelijkse activiteiten zoals gezichten herkennen, lezen of televisie kijken.
De belangrijkste risicofactor voor MD is leeftijd, maar ook erfelijkheid, roken, zonlicht (UV-straling) en voeding zijn van invloed. Vrouwen die de menopauze voorbij zijn maken tweemaal zo veel kans op MD als een man van dezelfde leeftijd. Na de diagnose door een oogarts, blijkt in de praktijk dat veel mensen met vragen blijven rondlopen.
Doe de Macula-test
De MaculaVereniging heeft een Macula-test ontwikkeld. Door middel van slechts vijf vragen en één minuut aan tijd kunt u het risico op de oogaandoening maculadegeneratie in kaart brengen. De test is geheel kosteloos en maakt onderdeel uit van de grootschalige campagne Maand van de Macula.
Doe de Macula-test
Kalender MaculaVereniging
Op het programma staan onder andere een Macula Symposium voor zorgprofessionals, huisartsen en zestigplussers (10 juni) en een Macula-dag (24 juni) voor leden van de MaculaVereniging, hun familieleden en betrokkenen, mensen met netvliesaandoeningen en opnieuw zorgprofessionals en huisartsen.
Volledige kalender - MaculaVereniging
Laat u informeren: wat is er nú al mogelijk
Visio ondersteunt dit initiatief en deelt gedurende de maand juni informatie over de oogaandoening Macula Degeneratie. Daarnaast organiseert Visio diverse informatiebijeenkomsten in het land. Tijdens de bijeenkomst geeft Visio uitleg over het oog en besteedt aandacht aan de invloed van het gezichtsverlies op het sociale leven en activiteiten, hulpmiddelen en praktische tips. Want als het zicht slechter wordt, is het dan nog mogelijk te genieten van een boek, een film of een andere hobby of sport? Andere vragen die aan bod komen zijn: hoe zorg ik op een veilige en zelfstandige manier voor een gezonde maaltijd? Ook het boodschappen doen en lezen van etiketten en houdbaarheidsdata kan een uitdaging zijn. Of het reizen van A naar B met het openbaar vervoer? Natuurlijk horen we tijdens de bijeenkomst graag wat uw vragen zijn en gaan we met elkaar in gesprek.