Breda: Refereerdag
Koninklijke Visio Breda organiseert een refereerdag voor ergotherapeuten, zorgmedewerkers en WMO-medewerkers die werkzaam zijn in de zorg voor volwassenen met een visuele beperking. Aanmelden voor de refereerdag kan onderaan deze pagina. De kosten voor deelname zijn €40,00 p.p.
Programma
16.00 uur inloop
16.30 uur presentatie Koninklijke Visio
16.45 uur presentatie visuele beperkingen
17.15 uur presentatie visuele problemen bij NAH
17.45 uur pauze met hapje en drankje en ruimte om te netwerken
18.45 uur workshopronde 1
19.30 uur workshopronde 2
20.15 uur psychosociale aspecten bij cliënten en ervaringsverhaal cliënt
20.40 uur einde refereerdag
Presentaties en workshops
Presentatie algemeen - Visuele problemen bij NAH
Van hemianopsie tot visual snow en van visuele agnosie tot fotofobie, een breed palet aan klachten zal toegelicht worden, al dan niet aan de hand van casuïstiek om zo een idee te krijgen over welke visuele gevolgen NAH met zich mee kan brengen. Wat zijn subtiele tekenen om te denken aan visuele gevolgen bij iemand met NAH? En zeer belangrijk: wat kan Visio hierbij betekenen?
Als deelnemer weet je na de bijeenkomst:
Welke diagnostiek- en behandelmogelijkheden geboden worden bij Visio bij uiteenlopende visuele klachten, beperkingen of gevolgen van NAH.
Workshop 1 - Het oog en meest voorkomende oogaandoeningen
Uitleg over de werking en verschillende onderdelen van het oog en over de meest voorkomende oogaandoeningen.
Als deelnemer weet je na de bijeenkomst: basiskennis van het oog, Basis kennis van de verschillende oogaandoeningen. Signalen slechtziendheid te herkennen.
Workshop 2 - Communicatie technologie voor blinden en slechtzienden
Welke mogelijkheden zijn er om het gebruik van technologie, zoals smartphones, tablets en computers, mogelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.
Als deelnemer weet je na de bijeenkomst: Dat technologie zoals smartphones, tablets en computers goed toegankelijk kunnen zijn voor mensen met een visuele beperking en dat de mogelijkheden op dit gebied heel divers zijn.
Workshop 3 - Belevingsworkshop door advies
Door het gebruik van simulatiebrillen die verschillende oogaandoeningen nabootsen, gaan we praktische aan de slag.
Als deelnemer weet na de bijeenkomst:
Met welke (praktische) problemen iemand met een visuele beperking te maken krijgt; Welke hulpmiddelen er zijn, en welke informatie te krijgen is. Bij de afdeling informatie en advies van Koninklijke Visio.
Workshop 4 - De ergotherapeutische benadering van volwassenen met een visuele beperking
In deze cursus leert u wat u zelf kunt doen en toepassen in uw werk bij volwassenen met een visuele beperking. U doet kennis op over omgangsregels, non-visueel werken, verlichting, contrasten, systematisch werken. Verder zal u door middel van een interactieve ervaringsopdracht ervaren hoe het is om een activiteit uit te voeren met een visuele beperking.
Als deelnemer weet je na de bijeenkomst:
Hoe je een volwassenen met een visuele beperking het beste kan benaderen; Welke compensatie strategieën er zijn voor mensen met een visuele beperking; Hoe je in een omgeving waar mensen wonen rekening kan houden met volwassenen met een visuele beperking; Op welke manier je zelf, de aangeboden hulp het prettigst zal ervaren.
Presentatie algemeen - Psychosociale aspecten bij revalidatie
Uitleg geven over de psychosociale impact van een visuele beperking en de rol van psychosociale- en psychische hulpverlening in het revalidatieproces.
Als deelnemer weet je na de bijeenkomst:
Wat de psychosociale impact is van een visuele beperking;
Wat de meerwaarde is van psychosociale begeleiding van Koninklijke Visio.